Covid / Gazdaság · 2021.06.08.

Anyagilag is megszenvedte az ország a járványt

A magyarok negyedének anyagi helyzete érezhetően rosszabbra fordult a Covid alatt, 12 százalékuk baráti, családi vagy banki kölcsönre szorult – írja a Nyomtass te is!

A Publicus felmérése szerint a kormánypárti szavazók kevésbé érzékelnek anyagi romlást, az ellenzéki összefogás pártjainak szavazótáborában viszont 50 százalék fölötti a rosszabbul élők aránya. A legkisebb változásról a nyugdíjasok számoltak be. Leginkább a 45 év fölötti aktív korosztály keresete csökkent a kutatás szerint.

A kérdésre, hogy mi okozza a pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását, a válaszadók túlnyomó többsége (65 százaléka) a magas inflációt nevezte meg okként. Különösen az élelmiszerárak emelkedését érzi meg a lakosság pénztárcája. Minden egyéb ok arányaiban eltörpül e magyarázat mögött, de emberi tragédiák tömegét rejtik a számok. A megkérdezettek 17 százaléka felelte azt, hogy a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez. Nyolc százalék elvesztette a munkáját, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja lett munkanélküli. A vírus vagy más okozta betegség miatt 16 százaléknak csökkentek a bevételei. Öt százalékra tehető azok aránya, akik azért kerestek kevesebbet az utóbbi hónapokban, mert a gyerekükkel otthon kellett maradniuk az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt.

A Nyomtass te is! legfrissebb számának további témái:
– A vidéki diákok lakhatásáért is tüntettek a fővárosiak
– Magyarország nélkül indul az Európai Ügyészség
– Dagad a kormányzati vízfej
– Koronavírus-járvány: amiről nem beszél a kormány

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen letölthető.

Fotó: shutterstock.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!