Közérzet · 2015.11.19.

ANONYMOUS – Hadat üzent a kibervilág

Az Anonymous csoport háborút indított az Iszlám Állam ellen, olvasható a hír egyre több portál és újság címlapján. De mi is az Anonymous, kik rejtőznek az ismert álarc mögött, és vajon mennyire vehető komolyan a dzsihádistáknak küldött hadüzenetük?

Az Anonymous egy 2004-ben létrejött, zömében fiatalokból álló internetes hackercsoport, amelynek tagjai ma már szinte az egész világon jelen vannak, jelképük a hírhedt Guy Fawkest (egy XVII. századi brit összeesküvőt) mintázó maszk.

A csoport tagjai egymással nem személyes, hanem online kapcsolatban állva hajtanak végre különféle internetes hackerakciókat. Alapelvük szerint egy újfajta forradalmat vezetnek, amellyel egy emberibb, nem profitorientált, erőszakmentes világért harcolnak sajátos eszközeikkel. Elmondásuk szerint: „Nincsenek vezetőink, nincsenek rendszabályaink, nincsenek bombáink. Sokan vagyunk, napról napra egyre többen vagyunk. Légiót alkotunk. Nem felejtünk, nem bocsátunk meg. Számolj velünk és számíts ránk!”

A párizsi tragédia után ez az „árnyéklégió” azonnal csatlakozott a nemzetközi terrorellenes akcióhoz és üzent hadat – szinte elsőként – egy videoüzenetben az Iszlám Államnak (IÁ). A videón a kultikus Guy Fawkes-maszkot viselő férfi a következőket mondta: „Ezek a támadások nem maradhatnak büntetlenül. Az eddigi legnagyobb műveletünket fogjuk ellenetek megindítani. Sok hackertámadásra számítsatok. Háború van, készüljetek!”

Erre a hadüzenetre sokan akár legyinthetnek is, de a múltban elkövetett Anonymous-hackertámadások azért óvatosságra intenek. Az első komolyabb megjelenésük (a 2006-os, Habbo nevű közösségi hálózat elleni támadás) óta számos sikeres akciót hajtottak végre. Sokan emlékezhetnek az amerikai bankok, szövetségi szerverek elleni támadásokra, a szcientológiai egyház elleni hackertámadásra. Vagy arra, amikor 2011 októberében sikeresen lekapcsolták a világ legnagyobb gyerekpornó-hálózatát. Ugyanebben az évben globálisan a szélsőjobbos aktivisták ellen fordultak, náci témájú weboldalak és online boltok közzétevőjét leplezték le a nazi-leaks.neten.

Az első Iszlám Államnak szóló hadüzenetük a 2015. januári, a francia Charlie Hebdo hetilap ellen elkövetett terroristatámadás után hangzott el, megfenyegették az Iszlám Államot és az al-Kaidát. Az ígéretüket most beváltva elsőként egy dzsihádista toborzóoldalt tettek elérhetetlenné. Immár ötödik napja tart az online világháború, az Anonymous az eltelt időszakban több IÁ-hackercsoportot bénított meg világszerte, 500, az ISIS-hez köthető Twitter-fiókot tört fel, 149 Iszlám Államhoz köthető honlapot tett elérhetetlenné, közel 200 ezer Twitter- és Facebook-fiókot jelentettek és 5900 Youtube-propagandavideót töröltettek.

Hogy ez mire elég, és hogy miként folytatódik ez a háború a kibertérben, az még a jövő zenéje, erről még a sokat látott nemzetközi szakértők véleménye is megoszlik. Egyesek szerint mindez csupán csepp a tengerben, és elkapott IÁ-hírekből arról lehetett hallani, hogy a terrorszervezet máris megtette a szükséges óvintézkedéseket az ilyen jellegű online támadások megelőzésére.

anonymusmagyar

Az Anonymous magyar oldala

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó Olivier Laurelli francia kiberbiztonsági szakértő úgy vélte, hogy az Anonymous művelete kontraproduktív is lehet, megnehezítheti a titkosszolgálatok és a rendőrség munkáját. A terroristák által használt Twitter-fiókok ugyanis segíthetnek a nyomukra akadni. „A hatásuk is csupán ideiglenes. Egy fiókot lekapcsolnak itt, egy másikat azonnal létrehoznak valahol máshol!”

David Gewirtz kiberbiztonsági szakértő a CBS-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy szerinte az Anonymous akár komoly károkat is okozhat a terrorszervezetnek. Nyomon követhetik például az IÁ pénzügyeit, így az őket finanszírozó forrásokat is. „A pénz áramlásának hátráltatása pedig már jelentős hatással lehet a terroristák műveleteire!” – mondta.

[stextbox id=”grey”]A hazai csoport, az Anonymous Operation Hungary korábban sikeresen szállt harcba a radikális szélsőjobbos hírportálok ellen, és egy saját oldalt hozott létre. [/stextbox]


[fbcomments]