Kultúra · 2019.04.13.

ANNA GRAND HOTEL – Barátságból festőtábor

Kiállításmegnyitóval és közös vacsorával ért véget a balatonfüredi Anna Grand Hotelben a 3. Balatonfüredi Festőtábor. A festőtábor elindítása a hoteligazgató Lengyel Ernő és a vajdasági Törökbecsén született, de ma már Szatymazon élő, világhírű festőművész, Kossuth Tivadar barátságának köszönhető.

Úgy vettem észre, mindenkit megragadott ez a szép hely – mondta Kossuth Tivadar azon a kiállításmegnyitón, amelyen a festőtábor szűk egy hete készült munkákat tették közszemlére.


Több évvel ezelőtt Vándorfi Lászlóval, a Pannon Várszínház igazgatójával arról beszélgettünk, hogy Balatonfüred predesztinálva van a művészetek befogadására – vette át a szót Lengyel Ernő. – Épp ezért tréfásan, de véresen komolyan mondom: Kossuth Tivadarral száz festőtáborban gondolkodunk, évente kettőben.

Háry Lenke, Balatonfüred alpolgármestere szerint szárba szökkent a két kezdeményező elgondolása, ami fontos a művészeknek és a városnak is. Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke bejelentette, hogy a festőtábor alkotóit újra várják a városban a szeptember 20-ai hétvégére, amikorra meghirdették Balatonfüred egyik idei kiemelt rendezvényét, a Romantikus reformkor címűt.

Jó lenne, ha az alkotók kimennének a Tagore-sétányra, így megismernék őket a fürediek és a turisták! – mondta.

Kossuth Tivadar a kiállításmegnyitót követően portálunknak elmondta, hogy hét éve ismerte meg Lengyel Ernőt, az Anna Grand Hotel igazgatóját, amikor neki kiállítása volt Kehidakustányban, és Lengyel Ernő felesége a képeit látva eldöntötte, hogy Kossuth Tivadar festményeit a füredieknek is látniuk kell. Attól az évtől kezdve a művész minden évben dolgozott pár hétig a városban a szállodaigazgató meghívására, és közben mély barátság alakult ki közöttük. Beszélgetéseik során merült fel az az ötlet, hogy Kossuth Tivadar hívja el festőbarátait is a füredi alkotótáborba.

Nemcsak a környék szépsége, a történelmi emlékek bűvölnek el bennünket évről-évre, de itt megvannak a lelki pihenés feltételei is, felszabadultan alkothatunk – jegyezte meg Kossuth Tivadar. – A meghívott művészek régi ismerőseim, barátaim, de igyekszünk mindig újaknak, fiataloknak is lehetőséget adni.

A pénz addig cél, amíg kiflire, tejre kell, azután már eszköz a jobbításra – ez Lengyel Ernő mottója. – Az ember eldöntheti, hogy alamizsnát ad, épít, vagy a művészeteket támogatja. A művészemberek különösen érzékenyek, érdemesek a támogatásra, segítségre, mert sokat adnak nekünk, egyszerű embereknek, és magamat is az átlagemberek közé sorolom. Én Füreden érettségiztem, ebben az épületben volt a szalagavatóm, és sosem fogom elfelejteni osztályfőnököm tanítását: szép az, ami érdek nélkül tetszik. Kossuth Tivadar festményei nagyon tetszenek nekem: leülök egy székre egy-egy alkotása elé, és csak nézem, nézem…

[stextbox id=”grey”]A 3. Balatonfüredi Festőtábor vendégei idén a következő alkotók voltak: Kossuth Tivadar, Kis-Buterer Márta, Sáli Róza, Mráz János, Zsóka László, Szax Olivér, Pósa Ede, Pósa Buba, Krokker Krisztina, Palásti Renáta és Vajda Lilla (fotós).[/stextbox]

A képgaléria bármelyik fotóra kattintva kinyílik.


[fbcomments]