Életmód · 2019.11.13.

ALZHEIMER – Mozgásra fel!

Napi kevesebb, mint 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával szemben – derül ki egy kutatásból.

A JAMA Neurology szaklapban közölt vizsgálatban a testmozgás hatását figyelték meg az idősek idegrendszeri működésére.


A vizsgálatot megelőzően az átlagosan 73 éves résztvevők mindegyikénél a béta-amioloid, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott fehérje emelkedett szintjét állapították meg, ami azt jelenti, hogy esetükben magasabb esély mutatkozott a szellemi hanyatlásra. A vizsgálati személyek a mindennapokban úgynevezett pedométert, lépésszámlálót viseltek magukon.

Az összesen nyolc évig tartó kutatás adatait elemezve a tudósok azt állapították meg, hogy a több testmozgás a szellemi hanyatlás alacsonyabb mértékével járt együtt a résztvevőknél.
Egészen pontosan: napi 8900 lépés megtétele már jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór, a leggyakoribb demenciatípus kialakulásának kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Reise Sperling elmondta, hogy már a kevés mozgásnak is vannak nem elhanyagolható pozitív hozadékai a szellemi egészségre nézve, ám a leghatékonyabb megelőzésnek a napi 8900 lépés tűnik.

Forrás: Independent


[fbcomments]