Életmód · 2020.08.25.

ALZHEIMER – Jobb mielőbb tudni róla

Sokak számára ijesztő, amikor magukon vagy szerettükön észlelik a szellemi hanyatlás első jeleit – például a feledékenységet vagy a döntéshozatal megváltozását.

A legtöbben ilyenkor azonnal az Alzheimer-kórra vagy demenciára gyanakodnak, ám fontos tudnunk, hogy időnként más, orvosilag jól kezelhető állapot áll a tünetek mögött. Épp ezért is létfontosságú a mihamarabbi kivizsgálás. Amennyiben végül mégis demenciát állapítanak meg az orvosok, szintén rendkívüli szerencse, ha mielőbb megtörténik mindez: értékes időt nyerünk vele a jövő tervezésére vonatkozóan.

Az alábbiakban az öt legfontosabb okát mutatjuk be annak, miért is fontos az Alzheimer-kór vagy más demenciák időben történő kivizsgálása és megállapítása.

Lehet, hogy nem is demencia vagy Alzheimer-kór

Az emlékezetet és gondolkodást érintő tünetek mögött időnként teljesen más betegség áll. Sok olyan, gyógyítható állapot van, mint például a húgyúti fertőzések, a kórházi delírium vagy a gyógyszer mellékhatás, ami a fenti jelenségekkel jár.

Ha idős szerettünket nem vizsgálják ki, nem kap esélyt arra, hogy megtudjuk, hogyan lehetne a legjobban segíteni rajta.

Az elérhető kezelések legnagyobb hatásfoka

A mihamarabbi Alzheimer-kór vagy demencia diagnózist követően azonnal megindulhat az állapot menedzselése. A korai stádiumokban gyakran elég a gyógyszer és az életmódbeli változtatás, amikkel késleltethetőek a későbbi, súlyosabb tünetek.

Lehetőség a tervezésre

A betegség megállapításával időt nyerünk arra, hogy megtervezhessük a jövőt.

Amíg még szerettünk szellemileg megfelelően funkcionál, meghozhatja a jövőbeli ellátásáról és pénzügyeiről szóló fontos döntéseket, aláírhat jogi papírokat és kinevezhet valakit, aki később eljár majd helyette a lényeges kérdésekben.

Ekkor nyílik lehetőség arra is, hogy az életvégi kérdésekről nyilatkozzon. Ha arra kerül a sor, a hozzátartozóknak így nem kell majd ezekről vitatkoznia vagy szorongania a döntés miatt.

Az idő ajándéka

A korai Alzheimer-kór vagy más demencia diagnózisa arra is lehetőséget nyújt, hogy a még jó állapotú szerettünk megvalósíthassa azokat az álmait, amiket eddig csak dédelgetett.

A támogatás megszervezése

Amíg nem tudjuk, mi okozza az aggasztó tüneteket, igen nehéz hatékony segítséget és támogatást szerezni. Amikor azonban már pontosan kirajzolódott a betegség, célzottan tudunk önsegítő csoportokat és gyakorlati segítséget keresni az előttünk álló időszakra. Érdemes nem csak a demenciával élő szerettünk, hanem saját magunk, mint személyes gondoskodást nyújtó személy támogatásáról is gondolkodni már jó előre.

——————————————————————-

Nem minden szellemi hanyatlás Alzheimer-kór

Manapság szerencsére már az Alzheimer-kórról és más demenciafajtákról is sokat lehet hallani. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül minden gondolkodásbeli és emlékezeti változás mögött ezen kórképek állnának. Több olyan, jól kezelhető betegség is létezik ugyanis, amik tüneteit könnyű összekeverni a demenciával.

Emiatt természetesen rendkívül nagy előnyt jelent, ha minél hamarabb, már a nehézségek kezdetén orvoshoz fordulunk, hiszen csak a szakember által végzett alapos kivizsgálás révén tudhatjuk meg, mi is okozza pontosan a problémákat. Időnként előfordul, hogy az aggasztó tünetek hátterében gyógyítható állapotok bújnak meg.

A következőkben nyolc olyan betegséget ismertetünk, amik időnként ijesztőnek tűnő gondolkodásbeli változásokat tudnak előidézni. Ezek ismerete segíthet abban is, hogy informáltabb beszélgetést tudjunk folytatni háziorvosunkkal.

Pajzsmirigy-betegségek

A pajzsmirigy által termelt hormonok a test szabályozásában kiemelkedően fontos szerepet játszanak. Amennyiben azonban túl sok vagy túl kevés termelődik belőlük, a demenciához hasonló tünetek jelentkezhetnek. A háziorvos vagy endokrinológus egyszerű vérvétel segítségével ennek utána tud járni.
A pajzsmirigy-betegségeket sokszor elég gyógyszeresen kezelni, ám előfordul, hogy a műtéti beavatkozás a hatékonyabb.

Cukorbetegség

Az amerikai társadalomban a becslések szerint a hatvan év feletti lakosság egynegyede cukorbeteg (diabéteszes). Az agy véredényei különösen érzékenyek a vércukor megfelelő szintjére, szélsőséges értékei pedig a demenciára emlékeztető jelekhez vezethetnek. A fel nem ismert betegség emlékezeti problémákat, zavartságot, irritált hangulatot és koncentrációs nehézségeket okozhat.

A diabétesz időben történő felismerése rendkívül fontos, ezért az életkor előrehaladtával mindenképp kérjük meg orvosunkat, hogy vizsgáljon meg bennünket a cukorbetegséggel kapcsolatban is!

Alkoholbetegség

A túlzott alkoholfogyasztás többféle módon is káros hatást fejt ki a szellemi egészségre. Egyrészt az agysejteket közvetlenül roncsolva az emlékezeti, gondolkodási, döntéshozatali és egyensúlyi képességünkre is negatív hatással van, másrészt pedig a romló táplálkozás révén súlyos vitaminhiányok is kialakulhatnak. A B1 vitamin elégtelen szintje például zavartsághoz, nyugtalansághoz, ellenséges viselkedéshez is vezethet.

Az alkoholizmus hosszú távú hatásai visszafordíthatóak lehetnek. Amennyiben a szellemi folyamatok romlanak, mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

Látási és hallási problémák

Amikor valaki érzékszervi problémákkal küzd, könnyen tűnhet úgy, mintha demenciában szenvedne. A kezeletlen látási és hallási problémák pedig egyre jobban elszigetelik az egyént a társasági élettől, és a magány szellemi hanyatláshoz vezethet.

Ennek kiküszöbölésére rendszeresen kérjünk látási és hallási szűrővizsgálatokat orvosunktól!

Szív- és tüdőbetegségek

Agyunkat a szívünk és tüdőnk látja el oxigénnel és tápanyagokkal. Amikor azonban ezek a szerveink megbetegszenek és az agyunk nem jut hozzá megfelelő összetételű vérhez, vaszkuláris demencia alakulhat ki.

Máj- és vesebetegségek

A máj és a vese problémái a káros anyagcsere-melléktermékek felszaporodását okozhatják a vérben. Mindez kihat az agyunkra is, szellemi hanyatlást előidézvén.

Tumorok

Az agytumorok – függetlenül attól, hogy jó- vagy rosszindulatúak-e – a demenciára hajazó tüneteket okozhatnak, kiváltképp ha a tumor lassan növekszik.

Nem csupán az agy működésében okoznak problémákat: akár a személyiség megváltozásához is vezethetnek.

Rák

A különféle ráktípusok időnként a szellemi folyamatokat károsítják, amennyiben az agyszövetre fejtenek ki negatív hatást, fokozzák a nyomást az agyban, illetve káros kémiai anyagokat termelnek.

Életbevágó is lehet tehát, hogy amennyiben a szellemi teljesítmény hanyatlását, az emlékezet vagy személyiség tartós megváltozását tapasztaljuk szerettünkön, minél hamarabb menjünk orvoshoz és kérjük tüneteink kivizsgálását. Az aggasztó jelek ellenére ilyenkor még mindig jó okunk van abban bízni, hogy bármi is okozza a nehézségeket, az időben azonosított problémák kézben tartására, sőt akár gyógyítására is sokkal nagyobb az esély, mint ha halogatjuk a szakértő bevonását.

Forrás: felejtek.hu


[fbcomments]