Életmód · 2021.01.04.

ALZHEIMER – Amikor le kell tenni az autót

A jó sofőr figyelme élénk, gondolkodása tiszta és megfelelő döntéseket hoz. Az Alzheimer-kór előrehaladása esetén azonban eljöhet a pillanat, hogy mindezeket már nehezen tudja kivitelezni az ember. Ebben az esetben sajnos abba kell hagyni a vezetést, akármilyen nehéz változást is jelent mindez.

A személyes gondoskodást nyújtóknak fontos feladata, hogy ezt elfogadtassák szerettükkel, ezáltal pedig biztonságban tudhassák a demenciával élő személyt. Mindezt ugyanakkor rendkívül tapintatos és empatikus módon tegyük, hiszen az Alzheimer-kórban érintettek számára a döntés megterhelő, esetleg érthetetlen is lehet.


Habár a nagyon enyhe Alzheimer-kór esetében előfordulhat, hogy valaki még képes megfelelően kivitelezni az autóvezetést, a betegség középső stádiumában már kétségkívül erősen érintettek a memóriafolyamatok, a döntéshozatali képességek és a reakciókészség. Ekkor a szerettünk testi épsége érdekében is elkerülhetetlen, hogy meghozzuk a döntést a vezetés abbahagyásáról.

A következő jelek mind arra utalnak, hogy itt az idő letenni az autót:

új karcolások és horpadások a gépjárművön,

az egyszerű elintéznivalók ideje is meghosszabbodik, és a szerettünk nem tudja megmondani ennek az okát – ez arra utalhat, hogy nem tud kellőképpen tájékozódni az utakon,

két vagy több közlekedési bírság vagy a kötelező felelősségbiztosítás prémiumának emelkedése,

a barátok vagy szomszédok megjegyzései a vezetésre,

gyorshajtás vagy hirtelen sávváltások,

a fék és gázpedál összekeverése,

orvosi javaslat a vezetés abbahagyására,

más, a vezetést befolyásoló egészségügyi problémák, pl. a látás, hallás, mobilitás változásai.

Vannak, akik maguktól feladják a vezetést, ám mások nehezebben látják be, hogy nehézségeik kiterjednek az életnek erre a területére is. Érdemes időről időre felméretni szerettünk vezetési képességeit, hogy biztonságban tudhassuk az utakon. Az orvosunk ebben is támogatást tud nyújtani, ezért forduljunk hozzá bizalommal.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]