Szórakozás · 2021.07.14.

Alvás a szabad ég alatt Monostorapátiban

Először rendeznek Magyarországon közös, éjszakai alvást a szabad ég alatt, melynek a Balaton-felvidék egyik kedves községe, Monostorapáti lesz a helyszíne.

Megkérdeztük a szervezőket, Farkas Andreát és Menesi Attilát, hogy honnan az ötlet?

– Számos korábbi rendezvényünk kapcsolódott már a természethez és környezetünkhöz a Sziget Fesztiváljainak tematikus helyszíneitől a Gyerek Sziget programhelyszínein át a kiskertpiacig – válaszolta Farkas Andrea. – Edukációs tevékenységgel is foglalkozunk, amelyben kortársművészeti kurzusok, nyári workshopok és egyéb projektek tartoznak. Ez az esemény mindezek találkozása. A szabad ég alatt alvás összefonódás a természettel, de a pandémia utáni újrakezdés alkalma is. Kaland, kihívás és szellemi feltöltődés egyszerre, ugyanakkor a befelé figyelés vagy a közös élmény lehetősége is, amikor a komfortzónánkból kilépve együtt érezzük meg a szabadságot a Balaton közeli égtakaró alatt.


– Miért éppen Monostorapáti?

– Tavaly beleszerettünk a legkisebb tanúhegybe, ezért Hegyesd közelében szerettük volna megrendezni először ezt az eseményt – mondta Menesi Attila. – Bejártuk a környéket, terepszemléztünk és fotóztunk, aztán megtaláltuk ezt a magánterületet, amin András gazdálkodik, és megkerestük az ötletünkkel. Nem csak ő, de mindenki, akivel a községben beszéltünk eddig, nyitott volt a folytatásra. A területtel szemben a tó mögött van a hegy, ami egy majdnem szabályos bazaltkúp. A 13. században arra épülő vár miatt jelenleg is hegyesdi vár néven ismert. Minket azonban sokkal inkább a hegy sokféle szimbolikája vonzott, amely az esemény programjaiban is fókuszba kerül.

– Nem mindennapi dolog, hogy egy reklámügynökség szervez ilyen eseményt. Miért tartják fontosnak, hogy a reklámtevékenységen kívül mással is foglalkozzanak?

– A portfóliónkban különböző egyéb aktivitások is szerepelnek a reklámügynökségi tevékenység mellett – magyarázta Menesi Attila. – Ezt a projektet abból a szempontból is fontosnak tarjuk, hogy olyan koncentráltabb események is felkerüljenek a rendezvénytérképre, amelyekben a tudatosabb részvétel is szerepet kap. Az est folyamán teret adunk az alvással kapcsolatos testi, szellemi és pszichés folyamatok megismerésének. Előadások, workshopok és mozgásgyakorlatok várják a résztvevőket a természetkapcsolat, az éjszaka és a csillagászat témakörökben, de mindezek művészeti vonatkozásait is bemutatjuk. Ambientzene kíséri az aktivitásokat, de az est fő eseménye már a természet csendjében kezdődik el.

– Lesz folytatása?

– Szeretnénk, ha lenne folytatás! – válaszolta Farkas Andrea. – Számos ötletünk van még. Ez egy korábbi álmunk volt, ami az elmúlt időszak alatt konkrét tervvé formálódott és a megvalósítás szintjére lépett. Többféleképpen is el tudjuk képzelni ezt az eseményt a jövőben. Ugyanezen a helyszínen évente, de változó helyszínekkel is a nyár folyamán. Hamarosan kiderül, hogy a résztvevők hogyan szeretnék.

Az Alvás a szabad ég alatt honlapján és Facebook-oldalán további részleteket olvashatnak a rendezvényről.

A szervezők fotója a rendezvény helyszínén készült.


[fbcomments]