Közérzet · 2019.11.01.

ALTERNATÍVA – Új játékosok a pályán!

Megakadt a szemem néhány miniatűr sárga matricán a polgármester választási plakátján. Alig látszanak, néhányat mégis letépdestek. Ugyan kit zavartak és miért? Leginkább ez utóbbi érdekelt.

alternativapart.eu – olvasható a matricán. Könnyű rákeresni. Egy formálódó, modern szociáldemokrata párt, derül ki a Facebook-oldalukról, politizálásuk célja deklaráltan a szociális biztonság, a társadalmi mobilitás, a progresszív adózás és nem utolsó sorban a szabad piac témáinak képviselete. Ennek megfelelően példaértékűnek tekintik a skandináv országokat.


Politikai kívülállók

A kérdés adja magát: nem képviselik ezeket az értékeket a jelenlegi ellenzéki pártok? Dóczi Péter, az Alternatíva elnöke elvárható rutinnal válaszol. Elmondja, a mai politikai kontextusban ritkaságszámba mennek azok, akik kívülről érkeznek. Szerinte a jelenlegi pártok közül egyik sem képviseli hangsúlyosan az Alternatíva témáit, a közvélekedés pedig túl nagy jelentőséget tulajdonít a pártok számának.

Politikai outsiderek, kívülállók vagyunk. Van köztünk szociológus, építész, IT-mérnök, újságíró, filozófus, és egyikünk sem származik ismert arisztokrata, diplomata családból, vagy politikai vérvonalból. Ebben az értelemben szabadok vagyunk, és tiszta lappal indulunk. Miért ne lehetnének új belépők az ellenzéki oldalon? Miért ne lenne nyitott az ellenzék? Miért ne tudna megújulni a baloldal? Per pillanat a lehető legtávolabb vagyunk a következő választástól, van még idő megtalálnunk az együttműködés legjobb módját. A parlamenti választási sikerhez az ellenzéki bázisnak mindenképpen szélesednie kell, és ehhez egy új párt a saját fókuszával és kifejezésmódjával hozzátehet. Leegyszerűsítve: az ellenzéknek most nem több szórólapozó aktivistára van szüksége, hanem politikusra, politikai közösségre – hangzik a jelenlegi ellenzék narratívájától némileg eltérő, határozott válasz.

Dóczi Péter: A lehető legtávolabb vagyunk a következő választásoktól. Ebben a fázisban a politikai közösség építésére koncentrálunk, hogy a parlamenti választásokon vagy az azt megelőző előválasztásokon egy elhivatott és elszánt csapattal álljunk rajthoz

Dóczi Péter: A lehető legtávolabb vagyunk a következő választásoktól. Ebben a fázisban a politikai közösség építésére koncentrálunk, hogy a parlamenti választásokon vagy az azt megelőző előválasztásokon egy elhivatott és elszánt csapattal álljunk rajthoz

Új párt éppen most?

Nem most kezdtük – veszi át a szót Jeszenszki Klaudia elnökségi tag. – Külön-külön évek óta aktívak vagyunk különböző civil szervezetekben, de az Alternatívával most válunk láthatóvá. Egy saját szervezet létrehozása hosszan tartó munka, évek óta érik az elképzelés, hónapok óta napi szintű elfoglaltság, munka mellett.

Alternatíva az egybites politikára

Magyarországon óriási a mesterségesen generált feszültség a civilek és politikusok, politikai pártok között, ami tudatos párbeszéddel és együttműködéssel feloldható – magyarázza Jeszenszki Klaudia. – Meggyőződésem, hogy a Fidesz ezzel nem szándékosan, de mégis hozzájárul a társadalom érdekérvényesítő erejének fejlesztéséhez. Az ellentétek feloldásához a politikai célokat képviselő civil szervezeteknek politikusokra, a politikusoknak pedig szakmai szervezetekre, társadalmi bázisra van szükségük.

Jeszenszki Klaudia civilek nélkül elképzelni sem tudja az Alternatívát

Jeszenszki Klaudia civilek nélkül elképzelni sem tudja az Alternatívát

Nagy a csalódottság az emberekben, tapasztaljuk a hétköznapjainkban, de főleg a közösségi oldalakon – folytatja Dóczi Péter. – Már az ellenzéki szimpatizánsokból is nagyon könnyen kibuggyan a türelmetlenség és a rosszindulat. Pedig a politika mellett a társadalomnak is fel kell nőnie, a politikáról való konstruktív gondolkodásnak is fejlődnie kell ahhoz, hogy a jelenlegi egybites, fekete-fehér hozzáállást felváltsa egy árnyaltabb, realisztikusabb megközelítés.

A politikához program és pénz kell

Most ott tartunk, ahol ennyi idő alatt tarthatunk. Megfogalmaztuk stratégiai céljainkat, hogy mit és hogyan szeretnénk elérni. Sok kérdésben már kialakítottuk az álláspontunkat, részletkérdésekben pedig szakértőkkel egyeztetünk. A részletes politikai program kidolgozására még legalább egy-másfél év áll rendelkezésünkre. Ebbe a munkába egyelőre a saját pénzünket, energiánkat és időnket tesszük bele, hosszútávon pedig közösségi finanszírozásból tervezzük megoldani. Egyszerűen vannak dolgok, amelyeket nem lehet elszántsággal és idővel helyettesíteni. Olyan szövetségeseket szeretnénk magunk mellé állítani, akik ezzel tisztában vannak, olyan elszánt szimpatizánsokat, akik egyéni és társadalmi felelősségüket komolyan veszik.

Az Alternatíva Facebook-oldala.

 


[fbcomments]