Közérzet / Kultúra · 2016.03.19.

ÁLOMÚT – A jó példát érdemes lenne követni

Hova igyekszik a turista, amikor Veszprémbe ér? Természetesen az állatkertbe és a várba. A két „turisztikai zászlóshajó” közül azonban csak az állatkert működése mondható igazi sikertörténetnek, pedig adottságai miatt a vár sokkal egyedibb jellegzetessége a városnak. A képzelet szárnyain most álomutat teszünk olvasóinkkal együtt a (majdani) vár irányába.

Megérkezünk gépkocsival vagy a hétvégén közlekedő várbusszal a vár keleti részéhez, ahol kulturált parkoló és lift fogad minket. A volt közgáz tornatermének épületében meglátogatjuk a történeti élményközpontot, majd a várlifttel haladunk a Hősök kapuja fogadóközpont felé. Lenyűgöző panoráma tárul elénk, miközben már a következő programunkat tervezzük. Választhatunk többféle, kombinálható belépő közül a várban működő múzeumokba, vagy csak egyszerűen egy kellemes sétát teszünk a családdal a nagyszerű, nyitott várteraszokkal teli tereken. A fogadóépületben kedves emberek igazítanak útba, számos programhelyszínt ajánlanak. Miközben elégedetten vesszük tudomásul, hogy a kombinált belépő mennyire megérte, haladunk is tovább a felújított titkos kerteken keresztül, egyik múzeumból a másikba. Az egyes helyszínek között megpihenünk, egy italt vagy fagylaltot fogyasztunk, és megcsodáljuk épített örökségünket. A modern művészet és az egyházi helyszínek mellett kertészeti csodákat is láthatunk az apró, bensőséges tereken. A helyiek is imádják: egy jó séta, kávé, üldögélés, beszélgetés, friss levegő, hiszen a Bakony felől fújó szél a legnagyobb hőségben is hűsítő. A veszprémi vár a város igazi agórája – gondolhatnánk magunkban.

Minden álomnak vége egyszer: kihasználatlan terek, teraszok, zugok, udvarok, amelyek egy-két rendezvény kivételével üresek, élettelenek, szürkék, kihaltak, lehangolóak, öt perc séta az érdektelenségben. Pedig láttunk már a világban hasonló csodás helyeket, jártunk is ott, sőt, fotóztunk is.

A jó példát nem szégyen átvenni

A jó példát nem szégyen átvenni

Riegersburg 5000 fős bájos kisváros a magyar határ közelében. A település szélén, egy vulkanikus hegyen épült fel a vár, amely lényegében a kisváros egyetlen jelentős látványossága.

Kulturált parkoló a vár alatt

Kulturált parkoló a vár alatt

Élmény a közlekedés is

Élmény a közlekedés is

A panoráma lenyűgöző, a várhegy oldalán üveglift biztosítja a látványos feljutást, a hegy körül turistaúton lehet felsétálni az épülethez. A vár oldalában szőlőskertek, az udvarokban üldögélős lacikonyha és borozó.

A várban múzeumok. A kiállítások tematizáltak, a legtöbb a XVII. századi boszorkánypereket mutatja be. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy magyar szót hallunk mindenhol, sok magyar látogatja a várat, akik a 4–8000 forintos belépő mellett fogyasztanak is, vásárolnak, vagy éppen csak élvezik a gyönyörű panorámát.

Egy jól felépített tematika éppen elég

Egy jól felépített tematika éppen elég

Riegersburg tökéletes példája annak, hogyan prosperál és vonzza a turisták ezreit egy amúgy nem attraktív kisváros, csupán a helyi adottságot kihasználva – igaz, okos történelmi tematikára felfűzve.

Interaktív kiállítótér

Interaktív kiállítótér

Veszprém igazi problémája mindig az volt, hogy egy-egy órán kívül nem érte meg a városba jönni, még Egerrel vagy Sopronnal sem nagyon tudtuk felvenni a versenyt. A megoldás pedig nyilvánvaló: csak tanulni kellene egy-egy jó példából, és akkor már akár több napot is eltöltenének itt a városba érkezők.


[fbcomments]