Életmód / Egyéb · 2016.06.30.

ÁLLATKERT – Az uhu visszamegy az erdőbe

A Veszprémi Állatkert uhu tenyészpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkertészeket, ami a faj természetvédelmi státusára való tekintettel rendkívüli jelentőséggel bír.

Idén tavasszal egy nagy fülesbagoly kelt az állatkertben, amely szépen cseperedik, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal. A fiókát az állatkert állatorvosa egyedi azonosítóval, mikrochippel látta el, és az előző évekhez hasonlóan a megfelelő életkor elérését követően visszahonosítják. Új élőhelyének kiválasztása a természetvédelmi szempontok figyelembevételével, természetvédelmi őrök segítségével történik.

Az uhu a legnagyobb testű bagolyfajok egyike, Magyarországon fokozottan védett és ritkaságnak számít. A hazánkban költő párok száma évről évre kismértékben növekszik, amihez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire, ebben a Veszprémi Állatkert minden évben részt vesz.

Az uhu éjjel jár táplálék után, kiváló látással és hallással rendelkezik, ami segíti a zsákmány elejtését. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, amelyeket horgas csőrével könnyedén elejt ez a nagyméretű ragadozó madár. Kerüli az emberek közelségét, azokat a nehezen megközelíthető sziklás területeket kedveli, amelyeket elszórtan fák borítanak fészkelőhelyet és táplálkozási lehetőséget nyújtva számára.

A Veszprémi Állatkert uhufiókáját a fejes-völgyi bagolyröpdében tekinthetik meg a látogatók.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!