Gazdaság · 2022.07.28.

ALBÉRLETPIAC – Tanév előtt extra kereslet

Csúcssebességre kapcsolt az országos albérletpiac, miután megtörtént a felvételi ponthatárok kihirdetése. A gazdasági környezet és az energiafogyasztásra vonatkozó új rezsiszabályok az olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.

Július végén országszerte összesen több mint 10 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, de az országon belül jelentős eltérések vannak a kínálatban és az árakban egyaránt. Többek között ez áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az összefoglaló bemutatja, hogy Veszprém megyében mire számíthatnak a bérlők és hogyan alakul az albérletpiac. Az is kiderül, hogy a megyét magában foglaló Közép-Dunántúl régióban 2015-höz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint mennyivel emelkedtek az árak.

– Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám idén már jóval kisebb mértékű a pandémia hatása – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Ez abból is látható, hogy országos szinten felélénkült a kereslet, így az átlagos bérleti díjak felfelé indultak. A gazdasági környezet és az energiafogyasztásra vonatkozó új rezsiszabályok az olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.


Mi várható idén Veszprém megyében?

Az elemzés a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatai alapján ismerteti, hogy hosszabb időtávon, 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A megyét magában foglaló a Közép-Dunántúl régióban ezzel párhuzamosan 90,5 százalékos drágulás következett be. Az ingatlan.com szakértője szerint a gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt. Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken – többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – pedig minden tanév előtt extra kereslet jelentkezik a helyi albérletpiacon. Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért.

Veszprém megyében a ponthatárok kihirdetését követően sok új kiadó lakás jelenhet meg az albérletpiac-kínálatban, ami viszont fékezheti a drágulás ütemét.

Mennyi a bérleti díj?

Az áraknál maradva: a július végi megyei kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 232 ezer forint volt. A megyeszékhelyet 150 ezer forintos összeg jellemezte. Előbbi 60, utóbbi 25 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. A jelentősebb kínálattal rendelkező városok és települések közül Várpalotán, Pápán, Balatonalmádiban és Balatonfüreden 82–420 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző.

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után. Ez nagyban függ a gazdasági helyzettől, ezen belül a munkaerőpiac és a bérek alakulásától is.

A képen a veszprémi Haszkovó-lakótelep. Fotó: SziliTamás/index.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]