Közérzet · 2016.08.31.

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS – A hárommilliárd bűze

„Ismét rothadó bűz terjeng! Ezt a városunk vezetői tudják? Jó ez így nekik? Vagy közömbös? Vagy tesznek lépéseket ebben az ügyben? Hova és kinek írjak, aki ezt komolyan veszi? Elég volt az olyan válaszokból, hogy minden szabályosan működik a szemétlerakóban!” – írja Schindler Anikó a Balatonfűzfő, ahogy mi látjuk Facebook-oldalon.

A bejegyzés valóságos hozzászólás-cunamit indított el, mert Schindler Anikó kimondta, amiről annyit és annyian beszéltek már. Mert elegük van abból, hogy „hülyének nézik” azokat, akik hosszú ideje kénytelenek elviselni az iszonyatos bűzt és az egészségtelen környezetet. Schindler Anikó a helyzetnek megfelelően, „kellemes hányingert” kívánva a sorstársaknak,  útjára engedte a tiltakozását. Szinte felrobbant a fűzfői Facebook-csoport, a kommentek a környéken tapasztalható horrorisztikus állapotokról számolnak be.

A hozzászólók szerint tűrhetetlenül bűzlik a Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladéklerakó. Mi rothad ott, aminek a bűzét belélegezzük, mi olyan iszonyatosan büdös? – teszik fel a kérdést a kommentelők. A Papvásár utcából valaki azt írta, „a dögletes bűz mellett orrfájdító is, mert csíp”, az Ady Endre utcában „csak” este és reggel érezni, a Nefelejcs utcában csak csukott ablakkal lehet megmaradni, mert „förtelem, ami terjed… ezt az életformát senki ránk nem kényszerítheti”, mondják, és sorolják vég nélkül a fűzfői utcákat, amelyekben az ott lakók kénytelenek elviselni a bűzlő, rothadó hulladék szagát. Miközben annak idején nem erről volt szó, emlékeztetik egymást a kommentelők.

„A baj ott kezdődött, hogy elkészült EU-támogatással egy olyan beruházás, ami nem vagy nem úgy működik, ahogy kellene. Bejutni a telepre nem lehet, szigorúan őrzik, nehogy meglássuk azt, ami nincs. A város vezetése már látta tudomásom szerint, de nem tett semmit a polgárok érdekében. Pont ugyanaz a helyzet, mint a lőszergyártás esetében – mossák kezeiket, ők nem tehetnek róla, egyébként minden rendben van. Tényleg?” – teszi fel a kérdést az egyik kommentelő.

És bűzlik Kenese felé is, meg mindenfelé, mondják, a Gyári út, a Balaton körút és Papkeszi felé is „brutális”. „…Kezd élhetetlen lenni a város! A bűz beszorul a lakásokba, fuldoklunk hajnalban, vagy egész este/éjjel. Az illetékes beruházó, aki mást állít, talán eltölthetne pár napot velünk itt a ’friss’ levegőn.” Aztán valaki megmondja a tutit: a hárommilliárdnak a szagát érezzük, az „úszik” a levegőben.

Schindler Anikó a kezébe vette a dolgok irányítását, és a közösségi oldalon aláírásgyűjtést kezdeményezett. – Nemcsak az életminőségünket rongálják, az egészségünk forog veszélyben. Nem fogunk elhallgatni mindaddig, míg a hatóság nem teszi meg a lépéseket, amelyeket elvárunk tőle. Abban egyetért a település lakossága, hogy nem a hulladéklerakó felszámolása a célunk, azt kell kiharcolnunk, hogy a létesítmény annak a technológiának megfelelően üzemeljen, amire az uniós forrásokat kapta, amit vállalt, és amire a környezetvédelmi előírások kötelezik.

– A levelet, amelynek mellékletét képezik majd az aláírásokat tartalmazó ívek, továbbítjuk Balatonfűzfő Város Önkormányzata jegyzői hivatalának, továbbá megkapja az ÁNTSZ Veszprém Megyei Intézete, a Fejér Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya és a Greenpeace Magyarország – hallottuk Schindler Anikótól.

(Korábbi írásainkat a hulladéklerakóról itt és itt olvashatják.)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!