Közérzet · 2023.03.11.

AKIKNEK ELEGÜK VAN – Kutyapárti szimpátiák

„Bár még mindig többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, a két hónappal ezelőtti felméréshez képest tíz százalékponttal nőtt a derűlátók aránya” – adja hírül a HVG legújabb számában. Ezzel összefüggésben megállt a Fidesz gyengülése a népesség körében és erősödtek a kutyapárti szimpátiák.

A gazdasági, politikai hírmagazin számára készített Medián felmérésből sok minden kiolvasható. Elsősorban az, hogy az emberek megkönnyebbültek, amiért a jelek szerint valahogy átvészelték a telet, továbbá elhitték, hogy a kormánypárt szerint „háborúsnak” mondott infláció túl van a tetőzésen és ezek után már csökkenni fognak az árak.

kutyapárti szimpátiák, AKIKNEK ELEGÜK VAN – Kutyapárti szimpátiák

De kitűnik például az is, hogy minél magasabb az ember iskolai végzettsége és minél fiatalabb, annál jobban kiábrándult a politikából. Erre lehet következtetni a Kétfarkú Kutya Párt egyre nagyobb népszerűségéből. A Medián február 21-e és 27-e között 1000 fős reprezentatív minta alapján készült telefonos felmérésében a szavazókorú népesség 7, a választani tudók 9 és a „biztos szavazók” 6 százaléka szavazna a Kutyapártra. Majdnem annyian, mint a Momentumra. Azzal, hogy a Momentum a „biztos szavazók” körében erősebb, 9 százalékot tud felmutatni. Az ellenzéki oldalon ennél a két pártnál csak a DK erősebb.


kutyapárti szimpátiák, AKIKNEK ELEGÜK VAN – Kutyapárti szimpátiák

A kutyapárti szimpátiák különösen azok körében erősödnek, akiknek elegük van az egészből és kutyakomédiának látják azt, ami a magyar politikában történik. A kutya ugat, a karaván halad – hogy még egy kutyás mondással éljünk. Hiába derülnek ki, hozzák nyilvánosságra az oknyomozók a jogsértéseket, a korrupciót, mintha mi sem történt volna, minden megy tovább a maga útján. Még a szándéka is hiányzik annak, hogy a jogállami kritériumoknak megfeleljen a magyar kormány. Ezen már csak nevetni vagy sírni lehet. A nevetés mindig is elviselhetőbbé tette az életet. Ha már nevetni sem tudunk magunkon, akkor már régen rossz, akkor már háború van – szokta mondani a szatíráiról híres Spiró György író.

kutyapárti szimpátiák, AKIKNEK ELEGÜK VAN – Kutyapárti szimpátiák

Joggal kérdezhető, hogy a fiatalok, akik kiábrándultak a politikából és legfeljebb kutyapárti szimpátiák jeleit mutatják, vajon elmennek-e szavazni? Vagy menthetetlennek tartják az országot? A Medián felméréséből kiolvasható, hogy a fiatalok egyharmada nem hisz sem a Fideszben, sem a 2022-es összefogás pártjaiban. Minél fiatalabb az ember és minél iskolázottabb, annál inkább ellenzéki, de nem igazán ellenzéki összefogáspárti.

Vezető fotó: mandiner.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]