Közérzet · 2019.06.12.

AKCIÓ – Valódi családbarát intézkedésekért indítanak kampányt

Több mint félmillió magyar állampolgár szorul segítségre mindennapi önálló életvitelében egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk.

Magyarországon ez a probléma minden tizedik embert érint. A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen idős szüleiket gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatottan élnek, de az önállóan élő fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület célja, hogy ők mind önállóan élhessenek, de ne legyenek magukra hagyva a problémáikkal, ezért kampányt és petíciót indítanak. (A petíciót itt lehet aláírni.)


Habár a szükségleteik különböznek, a fogyatékossággal élő és önálló életre vágyó felnőttek, a segítséget igénylő idős emberek, illetve a gondozásra szoruló rokont támogató családok nagyon hasonló problémákkal küzdenek ma Magyarországon. Sajnos egy családtag tartós otthoni gondozása általában együtt jár a családok elszigetelődésével, súlyos elszegényedésével, a különböző szociális szolgáltatások pedig az érintettek töredékéhez jutnak csak el. Tízből hárman nem is tudnak ezekről a szolgáltatásokról, pedig jogosultak lennének a segítségre. Ráadásul, ahol működik is bármilyen segítő szolgáltatás, ott is csak hétköznap, és csak délután 4-ig elérhető, így a hozzátartozójukról gondoskodó családtagoknak a hétvégén sem marad szabad napja, de szinte egy órája sem az állandó munkában.

Olyan állami szolgáltatást szeretnénk, amelynek köszönhetően a fogyatékossággal élő, vagy akár a megromlott egészségi állapota miatt akadályozott magyar állampolgárok és családtagjaik is esélyt kaphatnak egy egyenlőbb és méltóbb életre. A megoldás szerintünk az lenne, ha a nap 24 órájában elérhető személyi segítő szolgálat jönne létre az egész országban – fejtette ki Boros Ilona, a TASZ jogásza.

A szervezetek szerint a probléma valójában minden magyar állampolgárt érint, hiszen mindenki érdeke, hogy idős korában vagy idősödő szülei támogatásában kapjon annyi segítséget, amivel tovább élheti saját, önálló életét.

A családbarát magyar kormánytól elvárjuk, hogy gondoskodjon a fogyatékossággal élő, rászoruló, idős állampolgárairól és családtagjaikról – emelte ki Boros Ilona.

A szervezetek szakmai anyagát támogatja az ELTE Gyógypedagógus és Társadalomtudományi Kara is, a petíció aláírói között pedig olyan nagy érdekvédelmi illetve érintettekből álló szervezetek találhatóak, mint a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szervezete (MEOSZ), az Önállóan lakni, közösségben élni Csoport vagy az Életet az Éveknek Országos Szövetség. Az aláírók teljes listáját megtalálják a petíciós felületen.


[fbcomments]