Választás 2022 / Közérzet · 2022.01.21.

aHang – Tegyünk együtt a változásért!

A regnáló politikai elit mindent elkövet annak érdekében, hogy az átlagpolgárokat minél kevésbé érdekeljen a politika és a közös ügyeinkkel való foglalkozás. Az aHang tagsága épp az ellenkezőjét teszi nap mint nap: beleszól a közügyekbe, ellenőrzi a hatalmat, és véleményt formál különböző döntésekkel kapcsolatban. Ahogy egy normális demokráciában ez lenni szokott.

Január közepére az aHang csapata eljutott odáig, hogy pontosan tudja, mit fog csinálni a közelgő választásokig:

  • több civil szervezettel (Civil Kollégium Alapítvány, TASZ, Political Capital, Számoljuk Együtt Mozgalom, 20k22, Unhack Democracy) együttműködésben országos szinten ellenőrizni fogja a választások tisztaságát, különös tekintettel a szavazatvásárlásra és -számlálásra,
  • a Nyomtass te is! csapatával közösen a választással kapcsolatos információkat terjeszti személyesen, főként kisebb településeken, ahova egyébként szinte csak a közmédia jut el,
  • országos mozgósító kampányt indít annak érdekében, hogy minél többen menjenek el szavazni április 3-án.

Az aHang-hoz már több mint ezer ember csatlakozott országszerte, de Veszprém megyében még nincs elég aktív, tenni akaró ember, aki akár csak néhány óra önkéntes munkával csatlakozna ehhez a projekthez. Illetve tudják, hogy van, csak az aHang még nem érte el őket.


Az aHang olyanoknak kínál bekapcsolódási lehetőséget, akik valamilyen okból nem akarnak elköteleződni semmilyen párt mellett, ugyanakkor felelősséget éreznek a választások civil kontrolljáért, illetve azért, hogy minél többen éljenek demokratikus jogukkal áprilisban. Az aHang követői bázisa egy nagyon sokszínű közösség, különböző értékrenddel, habitussal. Pár közös pont azonban mindenképp van: a demokráciába, a beleszólás lehetőségének biztosításába vetett hit, a hiteles információkhoz való egyenlő hozzáférés fontossága lakhelytől, iskolai végzettségtől, társadalmi státusztól függetlenül.

Ha egyénileg nem mozdulnak meg a változást akarók, akkor minden marad a megszokott kerékvágásban. Amennyiben nem szeretné, hogy így legyen, és érez magában elég erőt, hogy akár csak pár órányi önkéntes munkával segítse a változás előkészítését a következő pár hónapban, akkor töltse ki az aHang kérdőívét! Ez nagyjából két perc.

Az is érthető, ha most még nem látja előre pontosan, hogy mennyi időt tud erre szánni, ezért annyi is elég, ha egyelőre csak a szándékát fejezi ki. Ha kitöltötte a kérdőívet, a következő hetekben az aHang valamelyik munkatársa keresni fogja a részletesebb információkkal és lépésekkel.

Kép forrása: https://szabad.ahang.hu/


[fbcomments]