Gazdaság / Közérzet · 2023.03.22.

AGYMOSÁS! – Már azok is elhiszik, akik kitalálták

Bár a hazai élelmiszer-infláció rekorder az uniós mezőnyben, a magyarok egyre kevésbé a Fidesz gazdaságpolitikáját, sokkal binkább Brüsszelt okolják a drágulásért – derül ki a Publicus felméréséből, adta hírül a Népszava. Hatékony az agymosás.

A kormánypropaganda gépezete által adagolt hazugságról nekem az egyszeri ember jut eszembe, aki késő éjjel ér haza. A sötét hálószobában vetkőzni kezd, a felesége villanyt gyújt és megkérdezi: Te! Hol az alsónadrágod? Az egyszeri ember lepillant magára és felkiált: Jesszusom! Kiraboltak!

Bár nem is tudom, ez még vicces, de amit a kormánymédia szajkóz, már egyáltalán nem az. Jesszusom, Brüsszel az oka – harsogják. Miközben a bajok okozója nagyrészt nem más, mint a kormány a maga hibás gazdaságpolitikájával. Független gazdasági szakértők mellett ezt a jegybank megvilágosult elnöke, Matolcsy György is megerősítette a napokban. A jegybankelnök márciusi parlamenti beszédében kifejtette: már a háború, a szankciók, az Európai Unióval elkezdett csatározások előtt tapasztalható volt egy negatív gazdasági fordulat Magyarországon. A költségvetési hiányt a választások előtti mértéktelen költekezéssel a kormány tovább mélyítette, amit Matolcsy szerint nem lett volna szabad megengedni.


Magyarországon a kiemelkedően magas áfa és a nyereségadó is növeli az árakat.

agymosás, AGYMOSÁS! – Már azok is elhiszik, akik kitalálták
Drágulásban is előre megyünk. Az ember nem hisz a szemének (Fotó: agrarszektor.hu)

Nyilván az sem tesz jót az országnak, hogy nem jönnek az EU-s pénzek, részben, mert ez az összeg hiányzik a költségvetésből, másrészt pedig a bizonytalan helyzet elriasztja a befektetőket. De az Európai Unió nem azért tartja vissza a pénzeket, amit már-már az „egyszeri emberes vicc” szintjén szajkóz a kormánypropaganda, hanem a komoly jogállamisági problémák és a rendszerszintű korrupció miatt.

Az Oroszország elleni szankciókat sem jókedvében hozta „Brüsszel”, hanem azért, hogy éreztesse az agresszorral, hogy kiközösíti a civilizált világ, amennyiben nem vonul ki Ukrajnából. Ezek a szankciók energiaválságot okoztak ugyan, de láthatjuk, Európa lassan túlteszi magát ezen. Hazánk viszont nehezebben boldogul. Nálunk drágulnak a leggyorsabban az élelmiszerek. Februárban az Eurostat 47 százalékos éves áremelkedést mért Magyarországon. Ennél jóval alacsonyabb drágulással, 29,7 százalékkal következik Litvánia, majd 28,7 százalékkal Szlovákia. Csehországban, Lengyelországban, Romániában 25 százalék vagy az alatti az élelmiszer-infláció mértéke. Adódik a kérdés: vajon ezekben az országokban nem hat a „szankciós” infláció, csak nálunk? De a jelek szerint még eddig sem jut el a gondolkodásban a legtöbb honfitársunk.

A Publicus már említett friss felmérése szerint a magyar emberek egyre növekvő hányada gondolja úgy, hogy a magas élelmiszerárakat a brüsszeli szankciók és a kereskedők okozzák. Ennek okát nem a gyenge forintban vagy az Orbán-kormány gazdaságpolitikájában látják.

agymosás, AGYMOSÁS! – Már azok is elhiszik, akik kitalálták
Nálunk drágulnak a leggyorsabban az élelmiszerek (Fotó: agrarszektor.hu)

A felméréséből az is kiderül, hogy az emberek immár 63 százaléka látja a drágulás hátterében a brüsszeli szankciókat, míg decemberben még csak 47 százalékuk mondta ezt..  „A kereskedők ármegállapítási módszereit március elején a megkérdezettek 77 százaléka okolta, pedig tavaly év végén még csak 63 százalékuk vélekedett így. Ezzel párhuzamosan 86 százalékról 75 százalékra zsugorodott azok aránya, akik szerint a gyenge forint a felelős az élelmiszerárak gyors emelkedéséért. A kormány gazdaságpolitikáját hibáztatók tábora pedig 74 százalékról 65 százalékra csökkent” – összegezte a lap.

A cikkíró ebből azt is leszűri, hogy hatékonynak bizonyult a kormánypropaganda, amely hónapok óta lépten-nyomon azt sulykolja, hogy az elszálló élelmiszerárakért csakis Brüsszel a felelős. Nem csak a Fidesz-szavazókra, de a bizonytalanokra és az ellenzékiekre is hat a módszeres agymosás, ami a közmédiában, az óriásplakátokon és a közösségi médiában is zajlik. Úgy, ahogy a tankönyvben meg van írva.

Ha sokszor ismételgetik a hazugságokat, lassan azok is elhiszik, aki kitalálták. Ők lehetnek az öncsaló hazudozók, akiknek vélhetően naponta többször is el kell mondaniuk önszuggesztióként mélyen önmaguk szemébe nézve a tükörben: „Orbán Viktornak igaza van. Orbán Viktornak igaza van. Orbán Viktornak igaza van.” Majd gyártják tovább a propagandájukat, ahogyan az agymosás bőséges szakirodalmában meg van írva.

Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha több forrásból tájékozódunk és gondolkodunk, ha kell, vitatkozunk. És nem fogadjuk el a régi szoci mantrát, hogy „a népet nem szabad túlterhelni vitákkal”.

Vezető kép: Februárban az Eurostat 47 százalékos éves áremelkedést mért Magyarországon. Másutt jóval alacsonyabb (Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)


[fbcomments]