Közérzet / Egyéb · 2019.02.14.

ÁFACSALÁS – Nem Czeglédy, a magyar állam a jogsértő

Czeglédy Csaba volt szombathelyi politikusnak adott igazat a magyar adóhatósággal szemben az Európai Bíróság a minap Luxemburgban. A pert két éve, 2017 nyarán függesztette föl a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, és fordult állásfoglalásért az uniós bírósághoz. 

A Csongrád Megyei Főügyészség eredetileg 3,25 milliárd forint áfa elcsalásával vádolta meg Czeglédy Csabát, az MSZP szombathelyi politikusát, miközben az adóhatóság által indított eljárás csak a 2015-ös év első hét hónapját érintő áfa miatt indult. A főügyészség eltitkolta a nyilvánosság elől, hogy áfaügyben a Humán Operátornak már jóval a cég elleni nyomozás előtt elindult egy tisztázó eljárása az Európai Unió Bíróságán.


Eszerint 821 millió forint áfa volt annak a pernek tárgya, amelyet a NAV korábban a Humán Operátor, azaz Czeglédy Csaba cégének terhére rótt ki, mert az adóhatóság szerint nem fizette be az általános forgalmi adót. Ezzel szemben a vállalkozás képviselői azt állították, hogy ők az érvényes uniós szabályozás alapján jártak el. A volt szombathelyi politikus érvelése szerint Magyarországon 2015. január 1-jén úgy módosították a Kósa Lajos fideszes képviselő által benyújtott úgynevezett fordított áfatörvényt, hogy azt nem hangolták össze az uniós jogszabályokkal. Az Európai Tanács csak 2015. december 15-én fogadta el a magyar módosítást.

A Humán Operátor vezetői a per során jogosan érveltek azzal, hogy cégük nem a magyar áfatörvény szerint, hanem az uniós irányelveknek megfelelően rótta le az adókötelezettségét.

Részletesen erről itt olvashatnak.


[fbcomments]