Egyéb · 2021.11.26.

ADVENTI KOSZORÚ – A várakozás díszei

Idén itthon a púderrózsaszín és a vízkék, nyugaton a fekete-arany díszítésű adventi koszorú a divatos. Az átlagpolgárt leginkább a megemelkedett árak izgatják. Akkor sem ússza meg ötezer alatt, ha maga fabrikálja az örök élet, a remény és a szeretet szimbólumát.

Naná, hogy az adventi koszorút is egy anyukának köszönhetjük. Három évszázaddal ezelőtt egy németországi faluban már nem tudta mivel leszerelni faggatózó gyerekeit, így összegyúrta a maradék faggyút, készített belőle négy, gyertyára hasonlító kupacot. A monda szerint minden vasárnap meggyújtotta egy-egy kanócát, és azt ígérte, ha mind a négy ég, majd akkor jön a Jézuska. A gyerekek elmesélték az iskolában mamájuk ígéretét. Megtetszett az ötlet az evangélikus papnak, így a következő évben a templomában 24 mécseskét helyezett az oltár elé a várakozás megkönnyítésére. Néhány év alatt messze földön híre ment a „nagy fényességnek”. Mígnem egy hamburgi lelkész hatalmas kocsikerékre 24 gyertyát szerelt, melyek beragyogták a teret. A gondos anyuka ötlete így indult hódító útjára. A 24 gyertyás megoldás visszatért az eredeti ötlethez. Manapság ki-ki azzal díszítgeti koszorúját, amit a fantáziája enged.

Jóval régebbi a zöld koszorú. Már az ókorban is az örök élet szimbólumának számított. Ma a keresztények számára az adventi koszorú zöld ágai az életet, a reményt, a gyertyák pislákoló fényei pedig Jézus eljövetelét és a növekvő fényt szimbolizálják. A hagyományos koszorút gyakran díszítik fehér és vörös szalagok, almák. Az almák a bűnbeesést és a megváltás ígéretét jelentik, míg a szalagok a keresztény szeretetet jelképezik. A négy adventi gyertya a karácsonyi négy hét mellett négy fogalmat is jelképez: hit, remény, öröm, szeretet. A római katolikus hagyományban az asztali adventi dísz személyekre, illetve közösségekre is utal. Az első gyertya Ádámot és Évát szimbolizálja, a második a zsidó nép, a harmadik Szűz Mária, a negyedik Keresztelő Szent János szimbóluma. A katolikusoknál a gyertyák színei megegyeznek az adventi időszak liturgikus színeivel, azaz három lila és egy rózsaszín gyertyát gyújtanak meg. A XX. században az orthodox és görögkatolikus családoknál is megjelent az adventi koszorú. Náluk a karácsonyi koszorúkon gyertya van, ami az időszak hat hetét jelképezi.

A jelképeket a divat váltotta fel. A nem vallásosakra a rendszerváltás piaci nyomulása igyekszik trendi darabokat erőltetni. Évente kihirdetik a fenyő- és koszorúdíszek színét, formáját. Idén a Diótörő és a manócskák tarolnak. A bolti darabokért 20 ezret, olykor többet is elkérnek. Az ügyes kezűek maguk is kedvükre alkothatnak. Mindegy, melyiket választják, az öröm, a közös együttlét legyen a lényeg!

Fotó: likefestoon.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!