Közérzet · 2016.12.19.

ADVENT – Szállást keres a szent család

„Íme, a szűz fogan, fiút szül, és Emmánuelnek nevezi, ami annyit jelent: Velünk az Isten” – hangzik el advent negyedik vasárnapján a Megváltó születésének misztériumára készülő katolikus templomokban.

A paloznaki plébániához tartozó településeken, köztük Lovason felelevenítik a „Szállást keres a szent család” elnevezésű népszokást. December 15-étől  karácsonyig minden este másik családhoz viszik a Szűz Máriát és Józsefet ábrázoló szentképet, vele együtt az áldást és az imádságot. Minden este másik háznál adnak szállást a szent családnak, felidézve és mintegy utólag jóvátéve a kétezer éves bibliai történetet, miszerint övéi nem fogadták be a szent családot Betlehembe menet.


Lovason december 15-étől karácsonyig minden este másik családhoz viszik a Szűz Máriát és Józsefet ábrázoló szentképet

Lovason december 15-étől karácsonyig minden este másik családhoz viszik a Szűz Máriát és Józsefet ábrázoló szentképet

Micsoda erős, a mai napig ható gyönyörű történet a szeretet mellett és az előítéletesség ellen. Vajon ma hányan fogadnák be Máriát és Józsefet? Hiszen első ránézésre nem mintacsalád, különös dolgok történnek velük. Mária, József jegyese gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. József az Úr angyalának parancsára nem küldi el Máriát: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől” – hangzik a kinyilatkoztatás. És Jézus sem a szokványos gyermek, hiszen ahelyett, hogy Józseftől megtanulná az ácsmesterséget, felcsap prédikátornak, hogy aztán „a halálból való feltámadásával az Isten hatalmas Fiának bizonyuljon”.

Mégis, hogyan lesz ebből az egyszerű családból szent család, az emberiség reményének a megtestesítője? Mi mozgatja a cselekedeteiket, erkölcsi elveiket, amelyek akár életük feláldozását is megkövetelhetik? Ezeknek az izgalmas kérdéseknek a megválaszolásában az apostolok tanítására, történeteire hagyatkozhatunk, amelyekben megtaláljuk a mintát, a példát, azt a mély humanizmust, amelyből a gondolkodó és felelősségteljes emberek mindenkor merítenek, megkockáztatom, hívők és nem hívők egyaránt. Mert „ha Isten nem létezik, akkor mindent szabad”, mondta Dosztojevszkij.

A Megváltó születésének ünnepére készülünk, akinek példája nélkül még ennyi fényt és erőt sem lelne az emberiség az őt próbára tevő helyzetek megoldására. Az egyetemes szeretetnek a megszületését várjuk újra és újra. Ez a csoda már kétezer éve izgalomban tartja és lágyítja a szíveket. Még talán azokét is, akik nem hisznek benne.


[fbcomments]