Életmód · 2016.11.24.

ADVENT – Forróbor-csoki és boldog marha

Adventnyitó forróbor-csokis kóstolón mutatják be a legjobb balatoni alapanyagokat a karácsonyi vásár első napján, november 24-én Budapesten a Városháza parkban.

A keszthelyi Paletta Bisztró jóvoltából szilveszterig élvezhetik a fővárosiak a balatoni finomságokat, köztük a „forróbor-csokit”. Az új téli „Balatonicum” nem más, mint fűszeres vörösbor és prémium csokoládé házassága. Bemutatják a vászolyi sajtot és a balatonfenyvesi angus marhát is. A 2016-os évnek a Balatoni gasztrotérkép zsűrije által kiválasztott alapanyagaiból marhaszegy, illetve sajttorta készül, utóbbi sütőtökös crumble-lal.


Aki még nem hallott róla, az ezek után biztosan meg fogja jegyezni a balatonfenyvesi angus marha elnevezését. Szabadon legelésző marhafajta, amelyet kifejezetten a húsa miatt tartanak. A déli parton, a Hubertus Hof, Terra Pannonia farmon hatalmas csordákban legelészik ez a „boldog” marha.  A Balatonnál több étterem is erről a farmról szerzi be a marhahúst, köztük a messze földön híres Kistücsök, mostanra a legismertebb hamburgergyárosok is rákaptak, de például a keszthelyi Palettába is innen érkezik az alapanyag. A burgerbe szánt húst azon frissiben szállítják, a steaknek valót pedig öt, három, illetve egy fokon érlelik három hétig levágás után, hogy omlós és puha legyen a hús.

Vászolyon jelenleg hatféle sajtot készítenek, egy és három hónap közötti érlelési idővel

Vászolyon jelenleg hatféle sajtot készítenek, egy és három hónap közötti érlelési idővel

A vászolyi sajtot egy közgazdász házaspár, Reményik Kálmán és felesége készíti a Balatonfüredhez közeli kis faluban. Ahhoz képest, hogy mostanában kezdték, már nagyon népszerűek, nem csoda, hiszen minden részletre odafigyelnek. „Minden a tejjel kezdődik. A tej minősége pedig attól függ, hogy hol legel a tehén. Mi most Vigántpetendről hozzuk a tejet egy megbízható gazdától, de hosszú távon cél, hogy saját teheneink legyenek” – nyilatkozta egy helyütt a Vászolyi Sajtmanufaktúra tulajdonosa. És akkor jön még a préselés, sózás, fűszerezés, érlelés, amelyekre minden sajtkészítőnek megvan a saját jól bevált receptje. Jelenleg hatféle sajtot készítenek, egy és három hónap közötti érlelési idővel.

Összefut a nyál az ember szájában. Az adventi vásárokon országszerte egyre jobb falatokat kóstolhatunk, hiszen ahogy a szakíró mondja, „dühöng a gasztroforradalom”. Ebből a perspektívából nézve jól állunk, hiszen azt szokták mondani, a gasztronómia egy ország kulturális fokmérője. Ha megérkezünk valahova, kisietünk a piacra, hogy tájékozódjunk és bedobjunk valamit. Advent idején meg pláne keressük az élményt.


[fbcomments]