Vallás / Közérzet · 2020.12.03.

ADVENT – A felkészülés időszaka

Az advent a karácsonyt megelőző négy hét, pontosabban december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal kezdődő időszak. Közismert jelképe az adventi koszorú, de sokan nem tudják, honnan is ered ez a jelkép.

A keresztény világban az adventet a felkészülés időszakának tartják. A karácsonyt megelőző négy hétben az emberek lélekben készülnek fel a karácsonyra, Jézus születésére. A magyarban elterjedt „advent” szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami azt jelenti: az Úr eljövetele.


Minden háztartásban megtalálható az ünnepi időszak közismert jelképe, az adventi koszorú, sokak szerint a templomot és az otthont összekötő kapocs. Manapság mindenféle kinézetű koszorút megtalálhatunk a boltokban, de eredetileg ez egy egyszerű, letisztult jelkép volt gyertyákkal és örökzöld (általában fenyő)ágakkal, amik már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták.

Honnan is ered? Az első adventi koszorú a feljegyzések szerint a Németalföldön jelent meg, valószínűleg 1839-ben. Egy evangélikus lelkész készíthette, bizonyos Johann Hinrich Wichern, aki egy általa alapított hamburgi gyermekotthonban tevékenykedett. Wichern koszorúja nem hasonlított a mostaniakra, ugyanis azon 24 gyertya volt, húsz fehér, ami a hétköznapokat jelképezte és négy vörös, amelyek a vasárnapokon égtek. Az adventi időszak minden napján meggyújtott egy gyertyát, így az utolsó napra az összes gyertya égett.

Az adventi koszorú használata csak a 20. században terjedt el Európa-szerte, és a huszonnyolc gyertyából négy lett, melyeket vasárnap kell meggyújtani. A megmaradt négy gyertya jelképes jelentéssel bír, mindegyik egy személyre vagy közösségre utal.

  1. Ádám és Éva (hit)
  2. Zsidó nép (remény)
  3. Szűz Mária (öröm)
  4. Keresztelő Szent János (szeretet)

Általában az első két gyertya lila, a harmadik rózsaszín, a negyedik szintén lila színű – de ez szokásonként eltérhet.

Lebán Csenge


[fbcomments]