Közérzet · 2017.02.21.

ADOMÁNY – Segítség a beteg gyermekek ellátásához

A gyermek intenzív ellátást könnyítő, elektromos vezérlésű, állítható gyermekágyat adományozott a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati centrumának a zirci német nemzetiségi önkormányzat. A nem új, de kifogástalan állapotú ággyal a németországi testvérszervezetük jóvoltából sikerült – immár sokadik alkalommal – a veszprémi központ felszereltségét gazdagítani.

A speciális gyermekágyat Hédl József, az önkormányzat elnöke és helyettese, Bittmann Károly adta át dr. Szabó Évának, a centrum vezető főorvosának. Jelen volt dr. Benczik Adrienn zirci gyermekorvos, aki korábban maga is a gyermekosztályon dolgozott. Az ágy Veszprémbe szállításáért Vesztergom Gábor zirci lakosnak mondtak köszönetet.


A kifogástalan állapotú ágynak azonnal találtak helyet

A kifogástalan állapotú ágynak azonnal találtak helyet

Dr. Szabó Évától megtudtuk, hogy a centrum jelenleg 67 ággyal működik, ebből 6 az intenzív, 20 pedig a koraszülött babák ellátását szolgálja, 41 ágyon azokat a gyerekeket gyógyítják, akiknek nincs szükségük intenzív ápolásra.

A napokban felröppent a hír, miszerint az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermek intenzív ágyak. Ennek közvetlen kiváltó oka az lehet, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő- és kisgyermekkorú, azonnali lélegeztetésre szoruló, vírus okozta hörgőgyulladásos betegek száma.

Kérdésünkre dr. Szabó Éva megnyugtató választ adott: Veszprémből még soha nem kellett lélegeztetésre szoruló gyermeket más intézménybe küldeni. Az elmúlt hetekben itt is észlelték, hogy a hörgőgyulladásos esetek száma megnövekedett, de a lelkiismeretes gyermekgyógyász háziorvosoknak és az centrumban dolgozók szakmai felkészültségének köszönhetően egyetlen kis beteg se került olyan súlyos állapotba, hogy lélegeztetésre lett volna szüksége.


[fbcomments]