Adóbevallás segítséggel, belga módra

Belgiumban június 30. az adóbevallás határideje. A brüsszeli kerületi önkormányzatok minden évben egy teljes hónapon át (!), június 1-jétől 30-áig, a hétnek mind az öt munkanapján, reggel kilenctől délután kettőig nyitott ajtókkal várják a segítséget igénylő adózó honpolgárokat. Olyan gyorsan pörög az egész, hogy várakozással együtt túl lehet esni rajta egy-másfél óra alatt. 

A postán érkező nyomtatvány egyszerűnek látszik, de a vaskos kitöltési útmutató sokakat elbizonytalanít és persze az elektronikus szisztémához sem ért mindenki. Mitévő legyen hát a szegény belga? Töltse ki reszkető kézzel a bevallási ívet, kockáztatva, hogy hibázni fog? Vagy szaladjon könyvelőhöz egy vagyonért? Hát nem!


A személyes tapasztalataim Brüsszelből valók, de feltételezem, hogy országszerte hasonlóan működik az önkormányzatok által szervezett és ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás, amitől úgy érezhetik az emberek, hogy nem ők vannak a hivatalért, hanem a hivatal értük. (Az egyéni vállalkozók kivételek, ők ezzel a lehetőséggel nem élhetnek.)

Uccle kerületben a helyszín egy kultúrterem (igen, pont mint a régi otthoni „kultúrok”-ban: tornaterem méretű, az egyik végében színpad), amit paravánokkal két részre választanak. A külsőben sok-sok szék, több is, mint amennyit elfoglalnak a várakozók, egy hosszú asztalon olvasnivaló. A belsőben asztalok, mögöttük szorgos ügyintézők, legalább tízen. Minden ügyintéző előtt egy komputer és persze szék az asztal ügyféloldalán is. Sorszám szerint szólítják a bevallókat, adatellenőrzés, igazolások számbavétele, és már ütik is a gépbe, amit kell. Mikor mindezzel elkészültek, a bevallást egyetlen klikkel továbbítják a „belga NAV” rendszerébe, majd kinyomtatva az ügyfél kezébe nyomják, hogy neki is megmaradjon belőle egy példány. Olyan gyorsan pörög az egész, hogy várakozással együtt túl lehet esni rajta egy-másfél óra alatt. Mindez átmenetileg tán még azt is feledteti, hogy a belga adófizetők többsége a világ egyik legjobban megadóztatott népességét alkotja.

Forest kerületben ugyanez a rendszer működik, csak kevesebb a szék és az ügyintéző, emiatt kicsivel tovább tart a dolog. Ami viszont végtelenül szimpatikus, hogy az érkezőket az egyenruhájuk hátán „guardien de la paix”  (a béke őre) feliratot viselő önkormányzati alkalmazottak fogadják, irányítják, informálják. Őket amúgy minden önkormányzati rendezvényen, kerületi sokadalomban meg lehet találni, jó megjelenésűek, udvariasak, segítőkészek. A polgárokért vannak.


[fbcomments]