Közérzet · 2015.10.24.

ADÓ – Savanyú hangulatú fizető a magyar

A fegyelmezetlen adózók számának növekedése – gazdasági szakértők szerint – akkor tapasztalható, ha komplikált vagy túl bürokratikus az adórendszer, áttekinthetetlen az állam adó- és gazdaságpolitikája, valamint nem utolsósorban akkor, ha gyakorta napvilágot látnak egyes állami szervek és/vagy közéleti személyiségek sokrétű és színes gazdasági visszaélései. A NAV adóslistája fölött tűnődve Széchenyi István jut eszembe.

Hogyan is van az, hogy köddé vált magánszemélyek és cégek milliárdokkal tartoznak az adóhivatalnak? Az elmélkedéshez gróf Széchenyi Istvánt vagyok kénytelen segítségül hívni, jómagam ugyanis mostanában nemigen merészelném kifejteni azt, amiről a Jelenkor újságban, az Adó és a Két garas című cikksorozatában 170 évvel ezelőtt elmélkedett: 


„Alig van ugyanis valami, mitul a magyar ember általjában véve annyira fáznék, mint a fizetéstül. Miszerint nincs is vonakodóbb, késedelmesb, savanyúbb hangulatú fizető a világ hátán, mint… kelet-sarjadékú rokon vérem… Ez alkalmasint annak eredvénye, hogy tán soha felesleges pénze nem volt és tán mód nélkül sokszor megcsalták.”

Úgy tűnik, azóta sem volt felesleges pénzünk, és ha így folytatódik, akkor nem is lesz, s időről időre ma is úgy érezzük, lóvá tesznek bennünket. A NAV milliárdokat követel a nagy adóbliccelőktől, s már-már úgy tűnik, az adókerülés néphagyománnyá, kultúránk színes és párját ritkító tradíciójává vált. Legyen ez akármiként, Széchenyi szerint:  „… axioma marad, hogy eddigelé legalább a nagyobb rész a ’nemfizetést’ mindig valami szüzességi nimbus által képzelte körülövedzve, mellynek fertőztetlen létére állitá az emberi szabadságnak, a földi boldogság e főkellékének talpkövét…”

Széchenyi szerint azért van megoldás, adózna a nép szívesen, „Ha nem raknak hátára többet, mint amennyit tehetségének csorbítása nélkül elbírhat… Ha e tekintetben a jelenre, úgy a jövőre biztosíttatik… Ha okvetlen fog adózásának gyümölcse arányalag rá háramlani” – elemzi hosszasan, aprólékosan, miközben azért bölcs elméletének életre keltésében egyáltalán nem volt derűlátó:

„Szólj most hozzá röviden, ez merő képtelenség…”

Hát bizony az. 

[stextbox id=”grey”]A NAV részletes adóslistája meglelhető az adóhivatal honlapján, névvel, címmel és a tartozás összegével. Száznegyven magánszemély és gazdasági szervezet június 30-áig több mint 60 milliárd forinttal tartozott (bírsággal és késedelmi kamattal együtt). Háromezer vállalkozás három hónapnál hosszabb ideje tartozik 100 milliónál nagyobb összeggel.[/stextbox]


[fbcomments]