Közérzet · 2021.12.02.

ADATTÖRLÉS – Végleges megoldás

Az állam által hitelesített, ingyenes és könnyen kezelhető szoftverrel mindenki maga tudja elvégezni az adattörlést bármilyen tartós adathordozóján – tájékoztat a kormanyhivatal.hu.

A hivatal szerint „az új megoldás főként akkor tesz jó szolgálatot, ha az eszköztől gazdája megválna, és nem akarja, hogy az új tulajdonos hozzáférjen a rajta tárolt személyes adatokhoz, videókhoz, dokumentumokhoz, vagy bármilyen egyéb tartalomhoz.”

Örvendetes. Nem sok a titkom, de mi van, ha azt szeretném, hogy a Nagy Testvér se férjen hozzá az ősrégi dokumentumaimhoz? Hát ebben ne reménykedjek!

Ha törlési szándékaim lennének, akkor hat nagybetűből és számokból álló kódot kaphatok, majd csatlakoztathatom a jobb sorsra érdemes adathordozót „a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján (https://nmhh.hu/) elérhető informatikai programhoz, ami a kód felhasználásával elvégzi a törlést. A műveletet követően a felhasználó a megadott e-mail címére hivatalos értesítést is kap a sikeres törlésről”.

Azt a sort hiányolom a tájékoztatásból, hogy a fenti akció után a törölt adatokat megsemmisítik. Akár csak udvariasságból is odabiggyeszthették volna úgy, ahogyan általában teszik.

Maffiózós krimikben láttam a megsemmisítésnek igen egyszerű, de mára már igencsak elavult módját. Ráengedték a dömpert az adathordozóra. Csakhogy szakszerű kezekben ma már a dömper alól kimentett merevlemez-törmelék is „szóra bírható”. (A tudomány mai állása szerint a mikrohullámú sütő az egyetlen jó módszer, bár házi használatra senkinek sem ajánlanám. Ugyanis brutálisat robban, de megy vele a titok is.)


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!