EKF / Közérzet · 2023.05.12.

ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében Veszprémben átadták az EKF legnagyobb beruházását, a 11,2 milliárd forintból felújított volt gyermekkórházat. Az épület hivatalos neve ezentúl: ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ.

Porga Gyula polgármester a megnyitójában hosszan idézett Orbán Viktor 2016-os veszprémi beszédéből, majd a következőket mondta:

– Mertünk nagy célokat magunk elé tűzni. Ezért is kaptuk meg az UNESCO-tól pár éve A zene városa címet egyedüli európai városként, és ezért lett Veszprém idén Európa kulturális fővárosa. Önök nélkül, miniszterelnök úr, nem lehetnénk elég bátrak hogy megvalósítsuk az álmainkat. Merünk sikeresek lenni, ezért kértük 116 balatoni és bakonyi település szövetségét. Azért dolgozunk, hogy 2030-ra Európa húsz legélhetőbb városa közé kerüljünk.


ActiCity Orbán Viktor, ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés
Beléptetésnél csak regisztráció volt, a motozás elmaradt

Orbán: Hitler európai egységről álmodott

A miniszterelnök ezúttal is kihasználta a lehetőséget, hogy brüsszelezzen egy kicsit.

– 2023-ban könnyű Veszprémről beszélni, az Európai Unióról viszont nehéz és körültekintést kíván – mondta. – A kormány szinte az utolsó filléreit adta Veszprémnek, közel százmilliárd forintot. Köszönjük a brüsszeli bürokratáknak, hogy Veszprém mellett döntöttek. Örülünk, hogy úrrá tudtak lenni a hungarofóbiájukon! Ám ha az unió nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi értelme van?

ActiCity Orbán Viktor, ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés
A meghívottak a díszvendégre várnak

Beszélt még arról, hogy magyarként élni az az emberi élet méltó formája, hogy a magyarokra a lovagiasság, a méltányosság, a nagyvonalúság jellemző. Veszprémet többször is a királynők városaként említette – a királynék városa helyett. Megdöbbenéssel hallottuk: szerinte Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott.

Az egy négyzetméterre jutó „megfigyelők” száma…

…megbecsülhetetlen volt az ActiCity épületén belül és kívül. Beléptetéskor nem volt motozás, táskába benézés, csak sima regisztráció. Egy EKF-es hölgyet bíztak meg azzal, hogy a parkolóháztól elkísérjen bennünket a hátsó, nagy épületig, az ünnepség színhelyéig, miközben húszméterenként táblák jelezték, hogy a sajtó képviselői merre menjenek. Kérdeztem tőle, hogy miért van szükség a kíséretre, hisz tudok olvasni, de nem kaptam választ.

ActiCity Orbán Viktor, ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés
Fotósok és újságírók

Egy szalag mögé tereltek bennünket, és ettől kezdve egy füldugós fiatalember az ünnepség alatt le sem vette rólunk a szemét. A többi füldugós arcán is feszült figyelem látszott.

A „terrorista” hölgy

Kifelé menet a buszváróban megszólított egy hölgy. Egy teljesen hétköznapi öltözetű, vékony testalkatú, mosolygós hetvenes.

ActiCity Orbán Viktor, ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés
A miniszterelnöki flotta

– Vége van? Ki van itt? – kérdezte, én pedig elmondtam neki. – Képzelje, elsétáltam az épület főbejáratához, tudja, a rácsos kapuhoz, és ott beszélgettem egy ismerősömmel. Egyszer csak odalépett hozzánk két fiatalember, és megkérdezték, mit csinálunk mi itt. Mondtam: semmit, csak beszélgetünk. Levetették velem a hátizsákomat, le kellett tennem a vizes aszfaltra, átnézték minden zsebét, engem pedig megmotoztak. Biztos terroristának néztek.

Ezen a kis közjátékon maga is jót nevetett, és fölszállt az éppen odaérkező buszra.

ActiCity Orbán Viktor, ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés
Az épületet ezúttal csak kívülről nézhettük mert, mert a vezetett sétához kicsit sokat kellett volna várni

A vezető képen Orbán Viktor fontos emberek és őrző-védők kíséretében. Fotók: a szerző


1 Response

  1. Worth M. szerint:

    Putyin is Hitler àlmàt kergeti és ebben OV segíti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]