Közérzet · 2021.12.03.

ActiCity – Elnéztek vagy 50 milliót

Kovács Rajmund független képviselő a legutóbbi közgyűlésen aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a város túl alacsonyra szabta a volt gyermekkórház területére tervezett, 5000 négyzetméteren létesülő ActiCity komplexum (parkoló és két épület) bérleti díját. Úgy is mondhatnánk, hogy durván elszabta.

– Nem piaci igényeket fogalmaztunk meg, hanem a városlakók közösségét, kulturális igényüket vettük figyelembe – közölte vele a polgármester, majd a testület megszavazta a 49,5 millió forintos éves bérleti díjról szóló előterjesztést.

Ám ha az ember utánajár a „kötekedő” képviselő állításának, akkor bizony kiböki a szemét egy hozzávetőlegesen 50 millió forintos számszaki hiba, amely fölött elsikkadtak az előterjesztők.

Az önkormányzat a ActiCity komplexum létesítményeit tíz évre szóló határozott időre adja bérbe. Az ingatlanvagyont értékelő tanulmány a 159 férőhelyes parkolóház bérleti díját éves szinten 45 264 000 forintban, a volt gyermekkorház és a korábbi mosoda épületének bérlését pedig havi szinten 4 521 100 forintban rögzítette. Utóbbi beszorozva 12-vel valamivel több mint 54 millió forintos éves kiadást jelent. Vagyis a parkoló és a két épület bérlése összesen több mint 100 millió (lenne) évente.

De hogyan került az önkormányzati előterjesztésébe a 49,5 millió forintos éves bérleti díj, amit a képviselők csont nélkül megszavaztak? Úgy, hogy talán több szinten is durván elnézték a számokat, beleértve a szakértőt is. Az ingatlanvagyont értékelő tanulmány (a 14. oldalon) egyszerűen összeadta az éves és az egyhavi bérlet összegét, és így lett belőle kikerekített 49 millió 800 ezer forint.

Igaz, a tanulmány 17. oldalán a szakértő már valamivel értelmezhetőbbé tette a számadást azzal, hogy pontosan feltüntette a parkoló és a két építmény becsült bérleti díját kerekítve/hó. Senki nem számolt utána. Márpedig ha ez így van, akkor az ActiCity komplexum (parkoló és két épület) bérlete meghaladja a 100 milliót.

Jó lesz odafigyelni!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!