Kultúra · 2022.12.13.

AASE-DÍJ – Módri Györgyi a legjobb epizodisták között

Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésznője tegnap négy színésztársával átvette az Aase-díjat a az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

Gobbi Hilda 1987-ben végrendeletében hozta létre az Aase-díjat az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták részére. Tette ezt azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.

Gobbi Hilda ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”


Módri Györgyi, AASE-DÍJ – Módri Györgyi a legjobb epizodisták között
Módri Györgyi a díjjal

A Bajcsay Mária, Nagy Mari, Bezerédi Zoltán, Kuna Károly, Mertz Tibor összetételű kuratórium döntése szerint az Aase-díjat 2022-ben Bíró Kriszta, az Örkény István Színház, Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház, Végh Péter, a tatabányai Jászai Mari Színház és Ilyés Róbert, a Budaörsi Latinovits Színház művésze kapta.

A díjazottak az elismerést a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Színházi Társaság képviselőitől vették át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

A vezető képen jelenet a Mozart című musicalből, középen Módri Györgyi. Fotók: Veszprémi Petőfi Színház

Módri Györgyi, AASE-DÍJ – Módri Györgyi a legjobb epizodisták között

A képen a díjazottak. Balról jobbra: Ilyés Róbert, Bíró Kriszta, Kosik Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze – aki ugyanekkor a Domján Edit-díjat vehette át –, Módri Györgyi és V égh Péter

[fbcomments]