Életmód / Egyéb · 2015.07.11.

A vonzó kiskert díszei

Udvarok, teraszok díszei a mutatós fahordók, bádogvödrök, de vajon mely növényfajták érzik jól magukat konténerben? Mire kell figyelnünk, ha így ültetünk?

A ládákba, hordókba, bádogedénybe ültetett növényekre alapvetően ugyanaz vonatkozik, mint a kert többi növényére, a fajtához megfelelő talaj, víz, napsütés-árnyék arány elengedhetetlen. Hogy mivel tehetjük mégis különlegessé ezt az ültetési módot, ebben Pernesz Kata okleveles tájépítészmérnök segített bennünket tanácsokkal.


Pernesz Kata2

Pernesz Kata

Milyen növényeket javasol a kert helyett edényekbe ültetni?

– Minden növényt lehet edényben is nevelni, ha megfelelő nagyságúba ültetjük őket, valamint a talajjal, a vízellátással és a fénnyel szemben támasztott igényüket kielégítjük. A gyakorlatban figyelnünk kell arra, hogy elsősorban kevésbé erőteljes növekedésű fajokat ültessünk. Érdemes sokrétűen beültetni a dézsakertet, hogy minden évszakban látványos legyen. Választhatunk egy- és kétnyári növényeket – ide tartoznak a jellegzetes balkonnövények –, évelőket, hagymás és gumós növényeket, fás szárúakat, örökzöldeket, gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Ha beültetendő növényeinket a virágos és örökzöld növények választékából megfelelően állítjuk össze, akkor dézsakertünk az egész vegetációs időszakban vonzza majd a tekintetet.

örökzöld

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő edényt?

– Az edényeknek ki kell emelniük a beléjük ültetett faj karakterét, nem pedig elterelni róluk a figyelmet. Válasszunk klasszikusan elegáns, egyszerű formájú cserepeket és dézsákat. Az edényeknek nemcsak esztétikai szempontból kell megfelelniük, hanem a növények gyökérlabdájának is optimális növekedési teret kell biztosítaniuk. Vízelvezető nyílásoknak kell lenniük a cserepek alján, a földkeveréknek pedig elegendő tápanyagtartalommal kell rendelkeznie, hogy a beültetett növények fejlődése biztosítva legyen. Választhatunk agyagcserepet, kerámiából vagy műanyagból készült edényeket. A fadézsák tartósabbak, a kosarakat pedig ültetés előtt fóliával kell kibélelni, hogy megakadályozzuk a lebomlásukat. A kőedények az évek során gyönyörűek lesznek, patinásakká válnak a moháktól és zuzmótól.

Mitől lesz különleges látvány egy-egy edényes ültetés?

– A színek és a formák variálásával tudunk igazán vonzó edényes kiskertet varázsolni. A színválasztásnál alapozhatunk a komplementer színekre, mint a kék a narancs vagy az ibolya és a sárga, amelyek erős kontrasztot képeznek. Bátran kombináljuk a rózsaszínt a naranccsal, és egészítsük ki a semleges fehér színnel. A pasztellszínek társítása – rózsaszín, krémsárga, világoskék – szintén harmonikus hatást eredményez, mivel a napsütés utolsó óráiban is visszasugározzák a fényt, ezért ideális virágszínek a balkonra és a teraszra, ahol este tartózkodunk. A színekkel tehát egészen eltérő hatásokat tudunk előidézni.

fémvödör

A fehér virágok az elegancia letéteményesei: ezek a virágok a levelek zöld színével frissítő hatást érnek el. Hogy ne legyen unalmas az összhatás, különböző formájú és nagyságú virágokat alkalmazhatunk. A kerti hortenzia és a kasvirág nagyméretű virágaikkal meghatározó elemei egy ilyen kertnek. A nagyméretű növények mellé alacsony petúniákat, verbénát és levelükkel díszítő növényeket ültethetünk.

Bonyhádi Szilvia


[fbcomments]