Közérzet · 2020.06.12.

A VÁROS KAPUJA – Mikorra és miből újulhat meg a vasútállomás?

Három fontos témakörben tartott sajtótájékoztatót Veszprém önkormányzatának három ellenzéki képviselője: Auer Lipót méltóbb megbecsülése, Cholnoky-lakótelepiek, vasútállomás. A tájékoztató végén a VKSZ Zrt.-nél történt létszámleépítésekre is rákérdeztünk.

Hartmann Ferenc frakcióvezető az 1845. június 7-én Veszprémben született Auer Lipótot a város leghíresebb személyiségei egyikének nevezte, akinek nevét több országban közterek viselik, csak éppen ott nem, ahol világra jött. A Liszttel, Kodállyal, Bartókkal egy lapon emlegetett hegedűművész szülőháza előtt arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy kezdeményezik ennek a mulasztásnak a pótlását, de a majdani utcára/térre nem ők tesznek javaslatot, azt az utcanév bizottságnak kell majd a közgyűlés elé terjesztenie.


Benczik Gabriella a Cholnoky lakótelepen élők nevében arról beszélt, hogy a 8-as főút déli elkerülő szakaszának korszerűsítése miatt megszűnik a gyalogos átkelés lehetősége a városrész és a Látó-hegy, vagyis a lakótelepiek kedvelt kiránduló, kutyasétáltató, futó terepe között. A frakció a problémát a polgármesternek már korábban is jelezte, aki az Almádi úti kereszteződés használatát ajánlotta. A képviselőcsoport javaslata ezzel szemben az, hogy az Életöröm Idősek Otthona mögötti, meglévő áteresz kibővítésével valósuljon meg a gyalogos átkelés lehetősége a 8-as út alatt, és kezdeményezik, hogy az önkormányzat ennek érdekében kezdjen egyeztetést a kivitelezővel és a kormánnyal.

Gerstmár Ferenc a vasútállomás és környéke – ahogy fogalmazott: a város egyik kapuja – rendbetételét sürgette. Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, vészesen fogy az idő – mondta. A májusi e-közgyűlés napirendi pontjai között rendelkezésükre bocsájtott tájékoztatóból csupán annyi derült ki, hogy zajlanak az egyeztetések a területen érintett tulajdonosok között, és a korábbi intermodális csomópont projekt megvalósíthatósági tanulmánya alapján idén az aktualizált tervek is elkészülhetnek. A projekt készültségi állapota erős kétségeket ébreszt, a teljesítés meghaladja az EKF program erőforrásainak lehetőségeit, az idő sem lesz már elég a tervezett beruházások megvalósítására. A képviselő ezért interpellációban fogja megkérdezni, hogy mi az aktualizált tervek elkészítésének pontos határideje és milyen ütemezéssel történhet meg a forrásbevonás.

A VKSZ Zrt.-nél történt, körülbelül 25 munkavállalót érintő létszámleépítésről Hartmann Ferenc több mint egy hónap elteltével sem kapott választ a Porga Gyula polgármesternek küldött írásbeli kérdésére. A munkahelyvesztés okozta egyéni egzisztenciális gondok mellett ez azért is érthetetlen, mert a hulladékgazdálkodást érintő országos problémák helyi szinten is kihatással lehetnek a szolgáltatás színvonalára. Kérdésünkre, miért nem fordul a cég vezérigazgatójához válaszért, Hartmann Ferenc azt mondta, képviselőként a polgármestertől várja a tájékoztatást.


[fbcomments]