Hasznos / Egyéb · 2022.12.08.

A többfunkciós bicska előnyeiről

Néhány vágóeszköznek külön története van. Ilyen például a bicska is. Egy jó zsebkés semmilyen más darabbal nem helyettesíthető. Régen is és ma is különleges helyet foglal el az emberek szívében. Ha te is szereted a bicskákat, és mindig volt egy hű „társad”, akkor bizonyára érted, hogy miről is írok.

A következő cikkel neked szeretnénk most kedvezni és elhoztuk a legjobb minőségű darabokat, márkákat. Tarts velem!

A bicska az mindig bicska marad

A zsebkés képes hosszú éveken át megőrizni eredeti állapotát, ezért szívesen ruházunk be rá. A Kések Ollók Webáruház multifunkcionális darabjai között például olyan termékeket is találhatunk, amelyek több tevékenység elvégzésére is alkalmasak. De egyáltalán mióta létezik olyan, hogy bicska?


A kések történetének több kiindulópontja is van, hiszen ahány típus, annyiféle történet ismert. Nem meglepő módon a bicskának is megvan a maga sztorija. A zsebkés története egészen az ókorig nyúlik vissza és sajátos kultusz épült az eszköz köré. 

A magyar történelem feljegyzései szerint a Kárpát-medencébe a törökök hozták magukkal és régen minden férfi magával vitte, nagyjából mindenhová. A bicskakészítés művészete ezután magyar honban is elterjedt, és persze mi ezt is “magyarosítottuk”. A 19. századra pedig megszülettek a mai zsebkés kategóriák. 

A magyar paraszti kultúra eszköze

A bicska szorosan összekapcsolódik a magyar paraszti kultúrával. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a férfiak csak a saját zsebkésükkel ettek, dolgoztak, de önvédelemre egyaránt használták az eszközt. Habár nem nevezhető kifejezetten magyar specialitásnak ez a fajta kés, mégis attól lett magyar, hogy magyar formavilágot öltött magára. Egy idő után ugyanis nemzeti díszítőmotívumok kerültek fel rá. 

A bicskák alapanyaga szintén változott az utóbbi évek alatt, de nem sokat. Mindig is a természetesség dominált a folyamat során, így a fa és a szarvasagancs volt a legközkedveltebb anyag. A penge pedig rozsdamentes acélból készült. 

Multifunkcionális bicska

A többfunkciós jelző egy zsebkés esetében furcsán hangzik hiszen lényegében minden bicska multifunkcionálisnak mondható. Valamennyi darab “mindenes” eszközként van számon tartva, ez igaz, de vannak kifejezetten komplex szerkezettel ellátott változatok is. 

Szóval akkor mitől többfunkciós egy bicska? Ollóval körömreszelővel, szemöldökcsipesszel, fogvájóval, csavarhúzóval és kulcskarikával egyaránt el van látva. Ráadásul a produktum elfér mindössze egy 58 mm-es helyen is. Strapabíró rozsdamentes acélpengével rendelkezik, így nem fogja megadni magát néhány hónap múlva. A tervezés során nagy szerepet kapott még a csúszásmentes kialakítás. 

De hol találunk ilyen darabokat? Sok-sok márka létezik, mégis most a Victorinox nevet emelném ki. Kínálatukban valóban ott lapulnak azok a multifunkcionális eszközök, amelyek megkönnyítik életünket. 


[fbcomments]