Egyéb · 2015.09.07.

A tervezés társas műfaj

Három korosztály tiszteli egymás tudását és kitartását, megbízóik pedig a szívósságukat, szakmai jártasságukat, utópisztikus kreativitásukat. Egyetlen mondatba sűrítve ez a veszprémi Multiform tervezőiroda több mint negyed évszázados életének kvintesszenciája.    

Szakavatott gárda, kreativitás és családias légkör jellemzi a cég mindennapjait, és nem utolsósorban a tolerancia. Mert mint Horváth Attila, a veszprémi Multiform Kft. vezetője mondja, a több mint 25 évvel ezelőtti koncepciót követik ma is, miszerint a tervezés társas műfaj, az elvárt teljesítményre csak összeszokott, jól felkészült és egymással szemben toleráns társaság képes. Ennek az elvnek ma már a gazdasági előnyeit élvezik.


„Az építészet a hasznos dolgokon túl van. Az építészet megrázó arányok létrehozása nyersanyagokból. Az építészet elemei a fény és az árnyék, a fal és a tér.” (Le Corbusier)

„Az építészet a hasznos dolgokon túl van. Az építészet megrázó arányok létrehozása nyersanyagokból. Az építészet elemei a fény és az árnyék, a fal és a tér.” (Le Corbusier)

– A megrendelők igénye a gazdasági, műszaki és társadalmi körülmények függvénye: Ezek a tényezők állandó mozgásban vannak, a beruházók követelményei és lehetőségei változóak, folyamatosan módosulnak, ezekhez idomulnak rugalmasan a tervezőink, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Nekünk, műszaki szakembereknek, már akkor a beruházók mellett kell állnunk, amikor az elképzeléseik csupán ötletszinten léteznek. Segítünk nekik megfogalmazni a vízióikat, szembesítjük az ötleteket a lehetőségekkel, felvázoljuk a korszerű technológiákat, amelyek ma már világszínvonalon állnak a rendelkezésükre, szembesítjük őket a műszaki korlátokkal, amelyek szűkítik vagy bővítik az elképzeléseiket. Nem döntünk a beruházó helyett, de olyan információkkal szolgálunk, amelyek alapján a befektető meghozhatja a saját megalapozott és megnyugtató döntését. És akkor még hozzá sem fogtunk a tervezéshez.

1304_Panorama_2_20130902

– Ennek a szemléletnek köszönhető, hogy a tervezőirodának állandó megrendelői köre van, s akik újak, azért keresik meg, mert jó híréről ismerik a céget. Ügyfeleink, a hazaikon kívül, jellemzően az élelmiszeriparban, kereskedelemben, gépgyártásban érdekelt francia, német és amerikai cégcsoportok. Gyárcsarnokok, vendéglátó, közigazgatási, kereskedelmi, szakrális és egészségügyi létesítmények tucatjai és számos területrendezési terv dicsérik a Multiform Kft. „egy nyelven beszélő” építész, gépész, statikus, elektromos tervezőinek munkáját. A folyamatos informatikai fejlesztés alatt álló tervezőiroda dolgozóinak átlagos életkora 46 év. Együtt az ifjúság és a tapasztalat – mondja Horváth Attila.


[fbcomments]