Egyéb · 2022.05.17.

A széplelkű adathalász is ócska bűnöző

Kezdjen el gyanakodni, és eszébe ne jusson bankkártyás fizetést indítani, ha olyan földgázszámla-értesítést kap e-mailben, amelynek a feladója MVMHUNGARY (kukac) sakura.ne.jp! Ha ez még nem is szúrna szemet, vegye észre, hogy a 2022. május 15-én érkezett értesítőben 2021. május 12-i befizetési határidő szerepel! Az adathalász-bűnözés ugyanis folytatódik.

Régi olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy az MVM nevében újra támadnak az internetes kalózok. Elküldte szerkesztőségünkbe azt az e-mailt, amivel nála bepróbálkoztak. Az első ránézésre hihetőnek látszó, ám minden jel szerint adathalász-számlaértesítőben a fenti két furcsaság mellett egyebek is észrevehetők. Az utaláshoz szükséges bankszámlaszám után például egy ilyen: & nbsp; rövidítés, az arcátlanul odamásolt MVM-es szövegben pedig egy elírási hiba: FIGYELMEZTETÉS ADATHALÍ SZATRA!

Olvasónk nem dőlt be az átverésnek, de ha valaki kevésbé figyelmes, könnyen csapdába eshet. Ha rákattint a Befizetem bankkártyával lehetőségre, minden banki adatát kiszolgáltatja a szélhámosoknak. Tavaly számos újság megírta, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számos ügyfelét adathalász-csalók próbálták átejteni. Úgy látszik, a sötét erők újra lendületet kaptak, és legújabban japán (jp) levelezési címről küldözgetik a szemét kis e-mailjeiket. A sakura amúgy cseresznyevirágzást jelent japánul, aminek ott március-áprilisban volt a szezonja. Lehet, hogy az internetes csalók valójában széplelkek, akiket megihlettek a virágba borult cseresznyefák, miközben talán a Föld másik felén nyomkodják a billentyűzetet, vagy csak itt, a szomszéd utcában?


Az MVM Next honlapján külön foglalkoznak a bűnözésnek ezzel a műfajával, erről itt olvashatnak bővebb ismertetést. A cég arra kéri az érintetteket, hogy ha gyanús számlaértesítőt kapnak, azt feltétlenül továbbítsák az adathalasz@mvm.hu címre és semmiképp se kattintsanak rá a levélben feltüntetett linkekre!

Fotó: forbes.hu


1 Response

  1. Tóth József Károly szerint:

    Miért mindig (vagy leggyakrabban) az MVM szerepel? De ne gyártsunk újabb elméletek, van abból már elég!

[fbcomments]