Közérzet · 2022.05.01.

A száz legjobb középiskola

A száz legjobb középiskola rangsorát idén a budapesti Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti holtversenyben. A veszprémi Lovassy a 25. – írja az eduline.hu.

A HVG 2022-es gimnáziumi rangsorának harmadik helyét a szintén fővárosi ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium szerezte meg. A balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium a 36., a szintén veszprémi Vetési Albert Gimnázium az 55. helyen végzett. Természetesen ez a hetilap szubjektív rangsora. Ezen kívül készülnek még kimutatások Magyarország legjobb középfokú oktatási intézményeiről

A HVG-rangsor készítői idén is több mutatót vettek figyelembe. Az egyik ilyen a 10. évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének iskolai átlaga szövegértésből és matematikából. (A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elmaradt az országos képességfelmérés.) Fontos szempont volt a 2019/2020-as tanév végén az érettségi bizonyítványokba bekerült eredmények iskolai átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint az emelt szintű érettségik aránya.


Egy új törvényre hivatkozva az Oktatási Hivatal idén nem adta át a HVG-nek a felsőoktatásba bejutott diákok iskolánként számított pontátlagát, ezért a rangsor készítői úgy döntöttek, hogy az emelt szintű érettségi vizsgák iskolánkénti arányát veszik figyelembe. (A felvételihez a művészeti és a sport képzésterület kivételével minimumfeltétel egy emelt szintű vizsga megléte.)

Képünk illusztráció


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]