Közérzet / Életmód · 2022.08.18.

A STRAND –  avagy variációk kánikulára

Amikor a hőmérő higanyszála a kánikula tartományába szökik, a nap égeti a bőrünket és a melegtől nyomott a hangulatunk, semmi sem frissítőbb, mint egy kis víz. Vagy sok víz. Irány a strand és merüljünk el a lehetőségekben!

A csopaki az északi part egyik legkedveltebb strandja

Ha strand, akkor kézenfekvő módon elsőként a Balaton ugrik be. Az északi parton főként fizetős partszakaszokat találunk. A beugró mellett számítanunk kell a borsos árakra, így érdemes körülnézni, mielőtt választunk. A csopaki strandon például lehet kapni sima lángost 900 forintért és 1200 forintért is. Megfontolandó, hogy visszatérjünk a jó öreg hűtőtáskához és az otthon készített sült húsos szendvicshez.

Az örvényesi strand olyan főnyeremény, amelyért érdemes autózni (Fotó: Győrffy Árpád)

A megszokott helyeken túl igazi gyöngyszemeket is találunk, mint például az örvényesi szabad strand. Kicsi, barátságos, jól felszerelt és ingyenes. Olyan főnyeremény, melyért érdemes néhány kilométerrel többet autózni.


Magyarország a vizek országa és a Balatonon túl is van élet. Habár a Velencei-tó sok helyen – gyerekkorom kedvenc strandjával az élen – fürdőzésre alkalmatlan az alacsony vízállás és a vízben fellelt fertőzések miatt, így is érdemes megcélozni.

Az Agárdi Termálfürdő a beltéri és kültéri medencékkel igazi strandélmény

Az Agárdi Termálfürdőben mindenki megtalálhatja a szórakozást. Beltéri és kültéri medencék, fantasztikus játszótér várja a látogatókat, és itt épül hazánk legnagyobb szaunafaluja is.

Több napra tervezve, nem spórolva a távolsággal, a Tiszánál is remek élmények várnak. Nem csak a felkapottá váló Tisza-tavon.

A Körös-torok homokos partszakasza a nádtetős napernyőkkel, mintha nem is itthon lennénk

Legutóbb a Körös-torokban található szabad strandot látogattam meg, ami igazi meglepetéssel szolgált. Hosszú, homokos partszakasz, rengeteg telepített nádtetős napernyővel és romantikus baldachinos ágyal. Mintha nem is itthon lennénk. A parkolójegy ára is igazán kedvező, 120 forint óránként. Szemben mondjuk a tihanyi Gödrössel, ahol egy óra parkolás ára 360 forint.

Agárdon fantasztikus játszótér várja a gyerekeket

Jártam bárhol, örömmel néztem körbe, mert az emberek jókedvűek voltak. Nem a telefont bújták, hanem beszélgettek. Hagyták, hogy a gyerekek a bokáig érő vízben ülve iszappal borítsák be egymást vagy épp a szülőket. Előkerültek kártyajátékok vagy más dobozos társasok. Hemperegtek a fűben, fagyit majszoltak, kisgyerektől a nagypapáig mindenki lecsúszott a csúszdán.

Nehéz időszakot élünk, de éppen ezért mindennél nagyobb szükségünk van a szórakozásra és a kikapcsolódásra. Találjuk meg a módját, osszuk meg családunkkal vagy barátainkkal, hogy legyen mire emlékeznünk, és saját gyerekkorunk élményeit adjuk tovább a legkisebbeknek is.

Szalai Renáta

Kép forrása: Copyright 2014

[fbcomments]