Életmód · 2022.10.14.

A Skill-labor a 21. század egészségügye

Az egészségügy az egyik leghatékonyabb felhasználója az uniós forrásoknak. Ezt Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő mondta tegnap délután a Csolnoky Ferenc Kórházban a Skill-labor avatásán. A rendkívül korszerű laboratórium a szimulációs oktatást fogja segíteni.

A Skill-laborok országos hálózata a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 13.557 milliárd forintos támogatásával valósul meg. A veszprémi Skill-labor kialakítására közel 500 millió forintot fordítottak. A korszerű képzést mostantól kétszázféle, összesen 1069 darab eszköz, berendezés fogja segíteni. Az ápolási, illetve szakápolási tevékenységek gyakorlására, az újraélesztés folyamatának elsajátítására, valamint az aneszteziológiai és intenzív terápia manuális beavatkozásainak gyakorlására alkalmas páciens szimulátorok mellett olyan innovatív eszköz is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a valós térben érzékelve akár „kézbe vehessenek, körbe forgathassanak” egy emberi szervet. A magzatok fejlődési rendellenességeit egy kifejezetten oktatási célra telepített ultrahang 3D technikájának segítségével tanulhatják meg beazonosítani a szakorvosjelöltek.

A projekt keretében három egyetemi központban és 16 megyei kórházban létesült Skill-labor, ehhez hasonló hálózat nincs máshol Európában. A szimulációs oktatás új lehetőség a manuális készségek elsajátítására, valamint a csapatban végzett munka begyakorlására. Navracsics Tibor szerint ez a fejlesztés az egészségügy élvonalában tartja a Csolnoky Ferenc Kórházat. Az avatáson elhangzott, hogy 2022-ben 121 szakorvosjelölt, közel 20 orvostanhallgató, 80 középiskolai gyakorlatot folytató ápoló, asszisztensjelölt és 15 főiskolai hallgató képzése zajlik, így a szimulációs labor kiemelt jelentőséggel bír az intézmény számára.


Fotók: a szerző


[fbcomments]