Választás 2022 · 2022.04.02.

A segélyhívó karkötőn hívogat idős embereket a Fidesz

A 4iG Nyrt. által, kormánytámogatással időseknek adott segélyhívó karkötőn hívogat idős embereket a Fidesz. A karkötőn Orbán Viktor rögzített üzenetét játszották le az idős embereknek – számolnak be a Tiszta szavazás projekt munkatársai.

Egy országos állami program keretében Fülöp Attila államtitkár és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő osztotta ki azokat a segélyhívókat Borsod megyei nyugdíjasoknak, amelyen fideszes kampányüzenetekkel hívogatták az időseket. A kijelző nélküli készülékkel nem lehet telefonálni, viszont a rajta lévő SOS feliratú gombbal az Országos Katasztrófavédelmi Központ diszpécserszolgálatába lehet bejelentkezni. A 4iG Nyrt. által, kormánytámogatással időseknek adott segélyhívón először egy nő jelentkezett be meglepetésszerűen, másnap pedig Orbán Viktor rögzített üzenetet játszották le neki. Az eset adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét veti fel. Az RTL híradó pár napja egy Budapest XVI. kerületében élő idős, beteg nő azonos történetéről számolt be, amiből országosan elterjedt gyakorlatra következtetnek a Tiszta szavazás projekt munkatársai.

– Egyik nap csörgött a segélyhívó. Azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot. Úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak – mesélte a Tiszta szavazás munkatársának az érintett nyugdíjas.


A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy egy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz–KDNP listára szavazásra buzdítani, agitálni”.

– Reményét fejezte ki, hogy elmegyek vasárnap szavazni és jó helyre húzom az ikszet – tette hozzá a nyugdíjas.

A meglepetésszerűen felhívott idős ember megpróbálta megszakítani a hívást, de gomb vagy kijelző hiányában nem lehetett, ezért muszáj volt végighallgatnia a fideszes kampányüzenetet.

Pár nappal később Orbán Viktortól is kapott egy automata hívást a segélyhívón. A felvett beszélgetést úgyszintén végig kellett hallgatnia, mert nem volt megszakítható.

A vészjelző készülékén fideszes hívásokkal zaklatott nyugdíjas azt is elmesélte a Tiszta szavazás munkatársainak, hogy az állam elég sok pénzzel támogatja a Vidám Nagyik Egyesületet, Koncz Zsófia fideszes képviselő többször megjelent a nyugdíjas klub eseményein.

– Az egyesületet vezető Enikő kérte a klub tagjait, hogy gyűjtsenek aláírást Koncz Zsófiának – számolt be.

Adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme merül fel

Az esetről megkérdezték Döbrentey Dánielt, a Tiszta szavazás koalícióban résztvevő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programvezetőjét, aki ezt válaszolta:

– Az eszköz célja nem az, hogy kampánycélú elérésre használják, tehát az elérhetőséget csak célhoz kötötten lehet használni. Ilyen esetben adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme merül fel. Fokozza a jogsértés súlyát, ha az elérhetőség eleve csak bizonyos pártoknak vagy jelölteknek állna rendelkezésre, ekkor ugyanis a fentiek mellett a jelöltek, jelölő szervezetek esélyegyenlősége is sérül.

Nem először tévesztenek meg időseket

Több helyen számoltak be az időseket érintő megtévesztésekről. Budapest VIII. és IX. kerületének ellenzéki képviselőjelöltje azt írta a Facebookon, hogy ismeretlen telefonálók valótlan szavazási információkkal próbálnak embereket félrevezetni.

Óbudán pedig azzal a hazugsággal hívogatnak választókat, hogy meghatalmazással is lehet szavazni, tudta meg a Tiszta szavazás.

A képen Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára és Koncz Zsófia fideszes országgyűlési képviselője jelzőeszközöket mutat meg a kormány Gondosóra projektjéről tartott sajtótájékoztatón Hernádnémetiben. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA


[fbcomments]