Közérzet · 2021.10.13.

A részvétel erősíti a helyi döntéshozatalt

A zöldpolitika a közösségek erejében hisz, ennek alapkövei az önkormányzatok. Minden, ami kis léptékű és helyi, az jó eséllyel támogatható – mondta mai sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.

A képviselő szerint erősíteni kell a helyi közösségek szerepét a döntések meghozatalában, hisz számos kérdés eldöntését az önkormányzatokra és közvetlenül a helyi lakosságra bízhatjuk.

– A részvételi demokráciát először az önkormányzatokban kell megvalósítani – mondta. – Öröm, hogy az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében a Jutasi úti lakótelepen három helyszínen kóstolhattak bele az itt élők a közösségi tervezésbe. A 2. számú önkormányzati egyéni választókerület képviselőjeként a hat héten keresztül tartó beszélgetéssorozat állandó résztvevője voltam a Deák Ferenc Általános Iskola előtti parkban. Számos, már ismert előttünk álló feladat rögzítése mellett remek új ötletek is felszínre kerültek, amelyekhez a következő években érdemes forrást keresni. A 2019. októberi önkormányzati választást követően alakítottuk meg a választókerületi tanácsot, ami egy informális fórum az információáramlás és a képviselői munka segítése érdekében. A tanács tegnapi összejövetelén betekintettünk a Deák Ferenc Általános Iskola működésébe. Tájékoztatást adtam az iskola előtti parkot érintő közösségi tervezésről. Beszéltünk a 2022. évi költségvetéshez benyújtandó választókerületi javaslatok előkészítéséről is. A tapasztalatok alapján újra kezdeményezni fogom, hogy az éves büdzsék tervezésekor Veszprém lépjen a részvételi költségvetés útjára, feldolgozva a jelentős dél-amerikai vagy európai, de most már egyre gyarapodó hazai jó gyakorlatokat is.

A vezető képen a veszprémi Jutasi úti lakótelep. Fotó: index.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!