Kék / Közérzet / Életmód · 2015.07.03.

A nyelvek világa

Érdekes infografikára bukkantunk, amelyet Alberto Lucas Lopez hozott létre, és a világon beszélt nyelveket ábrázolja. A tanulmány szerint 7102 élő és beszélt nyelv létezik ma a világon, ezek közül a 23 legnagyobb nyelv 50 millió ember anyanyelve.

Az eredeti infografika itt található, érdemes rákattintani, mert fel lehet nagyítani és minden részletet meg lehet nézegetni. A nyelveket arányosan ábrázolja és számmal jelöli, hány embernek anyanyelve országonként. Mi sajnos túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy szerepeljünk a legnagyobbak között.


nyelvek kep

A legelterjedtebb nyelv a kínai,  amelyet több mint egymilliárd ember mondhat anyanyelvének. A második a spanyol, majd az angol, hindi, portugál következnek. Az ábrán is kiemelik, hogy az angol, spanyol, francia és portugál nyelv a felfedezések korának is köszönheti  növekedését.

Indiában a lakosság 40 százaléka a hindit beszéli, de további jelentős nyelv a bengáli, a telugu, a maráthi, a tamil, az urdu, a gudzsaráti, a szanszkrit és még sorolhatnánk. Huszonnégy olyan nyelvük van, amelyik beszélőinek száma meghaladja az egymilliót, és összesen mintegy 1600 nyelven beszélnek. A hindinek önmagában 13 dialektusa van. Ezek annyira eltérhetnek egymástól, hogy a más dialektust beszélők nem értik meg egymást. (Engem néha meglep, amikor indiai munkatársaim angolul beszélnek egymással, de így már minden érthető…)

További érdekesség, hogy a legtöbben angolul, franciául, kínaiul, spanyolul és németül tanulnak világszerte.

Szívesen látnánk egy hasonló ábrát a kihalófélben levő nyelvekről is.

[stextbox id=”info”]Kritikaként a kommentek között megfogalmazódik, hogy azért nem hibátlan a rajz, hiszen például az osztrákokról elfeledkeztek, ami azért is furcsa, mert az infografika alján látható, hogy a düsseldorfi egyetem készítette a tanulmányt. A kommentelők között van, aki viccesen megkérdezi, hogy miért gondoljuk mindenről, ami szépen kivitelezett, hogy igaz és igényes is. Azért az amerikaiak még mindig megijesztenek: egyikük azt kérdezi, miért nem szerepel a mexikói külön nyelvként… Egy informatikus  pedig jogosan azt veti fel, hogy miért nem szerepelnek a programozási nyelvek, mint a Java, a Python és a C. Hát igen, sok országban már kötelező a programozási nyelv tanulása is az idegen nyelvek mellett.[/stextbox]

fn


[fbcomments]