Gazdaság / Tech / Hasznos · 2022.11.11.

A növekvő rezsiárak ellen használjunk napelemet!

A rezsiárak elszabadulásával egyértelművé vált, hogy valamilyen alternatív energiaforrás után kell néznünk, és a lehető legnagyobb mértékben függetlenednünk kell a hálózattól. Jó megoldás lehet a napelem rendszer telepítése, ám annak meghatározása pontos tervezést kíván. Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni!

Nem mindegy, milyen napelem rendszert választunk

Bár a napenergia hasznosítása manapság nagyon elterjedt, nem mindegy, hogy milyen rendszert tervezünk telepíteni. A Wagner Solar Hungária napelemei között kiváló minőségű panelekre bukkanhatunk, és az inverterek is kiváló hatékonysággal bírnak. 

A szaldós elszámolással akár egy életre megszabadulhatunk a villanyszámlától, ebben az esetben mindenképpen megfontolt döntést kell hozni. A minőségi alapanyagok kiválasztása és a pontos szerelés később bőségesen megtérül. Vegyük észre az okos napelem rendszereket, amelyek számtalan előnnyel bírnak, és működésük is abszolút megérthető a nem szakemberek számára is. 


Bár az új szabályozással a napelemes rendszerek megtérülési ideje sokkal hosszabbá vált, nincs még leáldozóban az iparág. Bízunk benne, hogy jövőre újra lesz lehetőség olyan rendszereket engedélyeztetni, amelyek visszatáplálhatnak a hálózatba. Addig is még több 10.000 napelemes rendszer van engedélyeztetés alatt, amelyek idén és jövő év elejére kerülnek kivitelezésre. 

Az inverter a kulcs

A titok nyitja a SolarEdge inverterekben rejlik és abban, hogy ezek az inverterek hogyan képesek kezelni a paneleket. Míg a hagyományos inverterek esetében csak kevesebb napelem felhelyezésére van lehetőség, addig a SolarEdge esetében sokkal több napelem felhelyezhető. Használhatunk több típust és tájolást, így a teljes tetőfelület kihasználhatóvá válik. 

A SolarEdge inverterek teljesítményét nem befolyásolják a gyengébb teljesítményű napelemek a hagyományos darabokkal szemben. Összességében ez azt jelenti, hogy akár 5-25%-kal több energia is elérhetővé válik. Ebben a szektorban ez már jelentős számnak mondható.

Ezekről az előnyökről se feledkezzünk meg!

Míg a hagyományos inverterek esetében nincs lehetőség a panel szintű nyomon követésre, a modern technológia esetében minden egyes napelem teljesítménye monitorozható és egy mobil applikáción keresztül látható is az eredmény. Ez az applikáció teljesen díjmentes és magyar nyelven is elérhető. 

A rendszer további nagy előnye, hogy a vészkioldó rendszer a beüzemelés és karbantartás esetén biztonságossá teszi a használatot a magas feszültségű váltóáram veszélyeitől. Olyan biztonságos, mintha egy tűzvédelmi kapcsolót építettünk volna be. 

Amennyiben a napelem rendszer telepítése mellett döntünk, búcsút inthetünk a folyamatos bűntudatnak, miszerint kiaknázzuk Földünk fosszilisenergia-készletét. Részesei lehetünk a fenntarthatóságnak, azaz életvitelünket úgy alakíthatjuk, hogy az a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. A napból érkező energia felhasználása kiválóan kiváltja az atomenergia által előállított elektromos energiát. Legyünk mindannyian részesei a fejlődésnek, és óvjuk környezetünket annak érdekében, hogy a következő generációk is meg tudják tapasztalni a természet szépségét. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]