Kék / Közérzet · 2015.11.26.

A nemi erőszak nem csupán statisztika

A nemi erőszak nem marginális jelenség, éppen ellenkezőleg: bizonyos társadalmakban, kultúrákban igen szimptomatikus, valamiképpen rámutat egyes közösségek erkölcsi, etikai és vallási hagyományaira.

Korábbi statisztikák arról kívánták megnyugtatni a közvéleményt, hogy a nemi erőszak ritka jelenség, a nagyvárosban élő nők ezer esztendőben legfeljebb egyszer esnének erőszak áldozatául. Ám a nemi erőszak mindaddig csupán statisztika, míg nem a közvetlen környezetünkben történik.

A szakemberek szerint a bejelentett nemi erőszakok számát civilizált környezetekben 3–4-gyel kell beszorozni ahhoz, hogy reális adatokat kapjunk, egyes közösségekben viszont minimum 20-szal. Vagy még többel.

A nő évszázadok, sőt évezredek óta nem volt gazdaságilag, társadalmilag és egyénileg független, a világ jelentős részén ma is így van. Ezért különbözik társadalomról társadalomra a nemi erőszak megítélésének bírói gyakorlata is. A nemi erőszak bűncselekményét – békeidőben – az esetek túlnyomó többségében nem ismeretlen személy ellen követik el. Az erőszak elkövetője ismeri az áldozatát, sőt a tettét sokszor előre megfontolt szándékkal teszi. Ami kizárja az „elemi ösztön” elméletét. Tény, hogy a nemi erőszak áldozata mindig arra kényszerül, hogy az ártatlanságát bizonyítsa. Nemcsak a rendőrség és a bíróság előtt, hanem otthon, a szomszédok és a rokonság, ismerősök előtt is. (Mert nem védekezett eléggé, netán kihívóan viselkedett.)

Álljunk meg egy pillanatra, és értékeljük újra a nemi erőszak jelenségét napjainkban, a súlyosan radikalizálódott európai közösségekben.

Minden háborúban, mindenféle erőszakos cselekedet mellett általános jelenség a nemi erőszak. Kétségtelen, hogy napjaink Európájában (és a világban sok helyütt) háború van, nevezhetnénk vallásháborúnak vagy civilizációk összetűzésének. Mindegy. Észrevétlenül ütötte fel a fejét az erőszaktól, a nemi erőszaktól való félelmünk. Amikor az áldozat ki más, mint a gyűlölt ellenfél felesége, húga, leánya, édesanyja, vagy éppenséggel ellenséges népcsoport vagy társadalmi csoport tagja. Jó példa erre a boszniai háború, amikor valóságos erőszakjárvány pusztított.

Senki sem vitathatja, hogy a nemi erőszak jelenségének nem sok köze van a szexualitáshoz, a férfi-nő viszonyhoz. Csak a brutális, lemeztelenített, nyers erőszakhoz van köze, csak a háborús  ellenfél kegyetlen és ép ésszel meg nem magyarázható bosszújához.


[fbcomments]