Covid · 2021.10.02.

A nagy lélegeztetőgép-biznisz

Hamarosan nyoma sem maradhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-nek, amely lélegeztetőgép beszállítással vált országosan ismert céggé: egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét annak is köszönhetően, hogy a Külügyminisztérium a legnagyobb összegű szerződések egyikét kötötte a céggel a koronavírus-járvány első hulláma idején – írja a mfor.hu.

A Fourcardinal a kormány lélegeztetőgép-biznisze legnagyobb nyerteseinek egyike: 17 milliárd forintos beszerzést bonyolított, most pedig jogutód nélküli megszűnik. A cég 2020-as tiszta nyeresége 15,9 milliárd forint volt, ebből a tulajdonosok 15,4 milliárd forintot osztalékként kivettek, amiből 13 milliárd egy magánszemélyhez jutott.

A lélegeztetőgép-ügyletekről korábban többször írt a hvg.hu. A lap újságírója nyomozta ki, hogy a cég egyik tulajdonosának, Nagy Beatrixnek az anyja, Szegi Ildikó több szálon is közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával. Később arra is fény derült, hogy a cégben szintén tulajdonos Silk Road Fund Zrt. ügyvezetőjének testvérét, Szeverényi Ivonn Ildikót Szijjártó Péter nem sokkal az üzlet nyélbe ütése előtt nevezte ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. Szeverényi Ivonn Ildikó férje pedig nem más, mint Szabó László volt amerikai nagykövet és ex-külügyminiszter-helyettes, a kormánypárti sajtótermékeket kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója.

Fotó: Facebook

Kép forrása: BORSOS MATYAS

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!