Közérzet · 2022.09.17.

A nagy hazaárulás két felvonása

Tizenhat évvel ezelőtt Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán Orbán Viktor az uniós segítségnyújtás megtagadását javasolta a kommunizmus erkölcsi örökségét fel nem adó, „hazug és csaló” kormányzatoknak. Hazaárulás?

Idézzük: „A kommunizmus a saját országaiban évtizedekre intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat. Az unió bővítésével ezek közös örökséggé váltak. Ezekkel most már az egész Európai Uniónak szembe kell néznie.”

Orbán Viktor idézett felszólalása és annak következményei juttatják eszünkbe a hazaárulás sokat emlegetett fogalmát. A Fidesz–KDNP Kommunista Párt elnöke – már évek óta – hazaárulással vádolja a Brüsszelben dolgozó magyar ellenzéki képviselőket. Nos, akkor most egy-egy lenne az eredmény? Dehogyis! Mert van azért egy óriási különbség a 16 évvel ezelőtti és a mostani hazaárulás között. Méghozzá az, hogy a jelenlegi megválasztott képviselők nem a Magyarországnak jogosan járó pénz megtagadását kérik. Hanem azt, hogy az EU vizsgálja meg: arra fordítja-e az Orbán kormány az uniós pénzeket, amire szánták, vagy a családtagoknál, haveroknál, NER-lovagoknál érnek célba az eurómilliárdok.


– Ha valaki úgy érzi, vagy netán tudja, hogy lopás történt az országban, az tegyen feljelentést – mondta a végtelen sötétségben élő támogatóinak Orbán, a köztudottan „vagyontalan ember”, aki büszkén magyarázza híveinek, hogy nem foglalkozik nő- és pénzügyekkel és soha sem hazudik.

Feljelentést tenni? Itt?

Jobb az úgy, ha Brüsszelben és Strasbourgban tudják, mi van ebben az országban és majd ők meghozzák az ítéletet az Orbán-kormány gyanús ügyeivel szemben. Mert a budapesti vár ura továbbra sem szándékozik csatlakozni az európai ügyészséghez. Nyilván van rá oka. Így a pénz továbbra sem érkezik Magyarországra, ami egyértelműen a magyar embereket sújtja leginkább. Orbán és sleppje viszont dúsgazdagon éli a világát, miközben az ország népe fuldoklik a megszorítások terhe alatt, szenved a rezsiköltségektől, az inflációtól, a brutális élelmiszeráraktól, a botrányos euró-árfolyamtól.

A képünkbe röhögnek, közben haldoklik az oktatás, az egészségügy, és nyomor vár százezrekre. A szolgáltatások megszűnésével, bezárásával állásukat, életüket, egzisztenciájukat elvesztve zuhannak a reménytelenségbe. A sokat emlegetett magyar családok nem számíthatnak senkire, semmire, segítő kezet nem kapnak. Ja, hogy az ellenzék megfúrta a brüsszeli pénzünket, akkor éhezzetek, fázzatok, legyetek munkanélküliek!

Esetleg nem mondhatna le Orbán elvtárs, hogy Magyarország fellélegezhessen?

V. T.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 16 évvel ezelőtt beszédet mondott az Európai Parlament néppárti frakciójának strasbourgi tanácskozásán az Európa és Magyarország előtt álló kihívásokról. Mondván: „az Európai Uniónak világossá tennie, hogy nem nyújt segédkezet a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét fel nem adó kormányzatoknak.”

(forrás: MTI)

A képen a magyar miniszterelnök. Fotó: Erdős Dénes/Népszava


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]