Szórakozás · 2022.04.01.

A MOZART! a Veszprémi Petőfi Színházban

A MOZART!, Michael Kunze és Sylvester Levay világhírű musicalje a Veszprémi Petőfi Színházban.

Somogyi Szilárd rendezésében ma este mutatják be a Veszprémi Petőfi Színházban a MOZART! című musicalt.

– Érdekes, kifejtésre váró momentum az az emberi belsőben dúló harc, ami a gyerekkori sztárság és a felnőttkori sikertelenség mögött rejlik – vélekedett a Nádasdy Kálmán-díjas rendező, Somogyi Szilárd. – Ugyanúgy mint az, hogy a meghozott döntések mekkora mértékben befolyásolják további életünket. Mozart rengeteg olyan művet írt, amiben a zsenialitása abban bontakozott ki, hogy ezeket a feszültségeket kiírta magából. A vízióm az, hogy az egész történet Mozart agyában, elméjében, pszichéjében játszódik le. Az agyban keressük kvázi a zsenialitást, amelyet szeletekre lehet bontani, amelyekből különböző tereket alakítunk ki a díszletben. A jelmezek stílusa klasszikus, korhű, és a Mozart körül megjelenő egyes társadalmi rétegeket külön-külön is jellemzi majd.


Azt is elárulta, bár vannak zenei idézetek benne Mozart életéből, műveiből ez egy nagyon mai, lendületes, izgalmas és sok ember problémáit feszegető musical.

– A darab azt a típusú kitartást és küzdést tanítja, mint az összes musical főhőse általában: a legmélyebb helyzetből is fel kell állni! Nincsen megoldhatatlan helyzet – tette hozzá.

Mozartot Kádár Szabolcs János és Nikita Braga játssza felváltva.

– Számomra ez álomszerep volt – mondta Kádár Szabolcs János. Lenyűgözött a grandiózus látvány, az érzelmekkel fűtött zene és a nagy elődök játéka. Tudtam, éreztem, hogy Wolfgang Amadeus Mozart karaktere egy olyan hangi és színészi kihívás, amit mindenképpen szeretnék átélni!

– Azt, hogy Mozartot játszom, a mai napig nem tudom elhinni – jelentette ki boldogan Nikita Braga. – Bár Mozartot manapság mindenki zseninek és istennek tartja, mégis keveseket érdekel, hogy ki is volt ő valójában. Szerintem a darab aktualitása és egyben üzenete az, hogy a mai világban sokkal több lehetőséggel rendelkezünk, melyeket igyekeznünk kell megragadni és a saját életünket élni a saját elképzelésünk szerint.

Jelenet az előadásból. Fotó: Veszprémi Petőfi Színház


[fbcomments]