Közérzet / Életmód · 2015.12.16.

A megállapodás elégtelen és igazságtalan

Klíma – Mi jövőnk – Mi jövünk! Ezzel a felirattal szervezett látványos klímavédelmi akciót Veszprémben a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a klímacsúcs végére.

Az ENSZ párizsi klímacsúcsán a döntéshozók ugyan megállapodtak, de a valódi energiaátmenet, a gyakorlati klímavédelem továbbra is főleg az állampolgárokon múlik, és ehhez megfelelő intézkedési és támogatási keretet kell a nemzeti kormányzatoknak nyújtania.


– A Föld Barátai felhívására civilek tízezrei szerveztek figyelemfelhívó akciókat szerte a világon, köztük Veszprémben is – mondta Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke. – Az üzenet közös: a párizsi megállapodás elégtelen és igazságtalan globális klímavédelmet jelent, nem védi a klímaváltozásnak kitett lakosságot a káros hatásoktól. Ezért olyan széles körű klímavédelmi intézkedéseket kell életbe léptetniük a nemzeti döntéshozóknak, amellyel elősegítik a közösségi, önkormányzati energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezéseket. Az egyesület elnöke hozzátette:

– A magyar kormányzat csak akkor mondhatja el magáról, hogy érdemi, hatékony klímavédelmi lépéseket tett, ha széleskörűen támogatja a lakossági energiatakarékossági beruházásokat úgy, hogy a tartalékokkal nem rendelkező, hitelképtelen, energiaszegény családok kiemelten hozzáférnek e támogatásokhoz, továbbá ha a hulladékmegelőzést prioritássá teszi az égetéssel szemben.


[fbcomments]