Kultúra · 2021.01.22.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA – Látványos videóinstallációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával

Látványos videóinstallációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.

Január 22-én 16 órától 20 óráig különleges hangulatú köztéri vetítésnek lehetnek tanúi a Kossuth Lajos utca–Jutasi út sarkán sétáló veszprémiek: a lordok háza (Kossuth Lajos u. 21.) szocreál stílusú épületének falán megelevenednek a magyar történelem stilizált, emblematikus eseményei, beléphetünk Kölcsey Ferenc dolgozószobájába, és megjelenik maga a költő, amint hazánk nemzeti Himnuszát papírra veti. A videóinstallációhoz az alkotó az eredeti kézirat sorait használta. Az animációt Szauder Dávid médiaművész készítette Can Togay János, a VEB2023 EKF program művészeti és kreatív főtanácsadójának ötletei alapján.


A magyar kultúra napja alkalmából online videó is készül, amelyet a VEB2023 saját közösségi média felületein, az online térben nézhetnek meg az érdeklődők. A Lovassy László Gimnázium, a Fehérlófia Waldorf Gimnázium, a Vetési Albert Gimnázium és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum diákjai felváltva mondják el a Himnusz sorait.

Veszprém és a Bakony–Balaton régió 2023-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa. A program küldetésének tartja, hogy az ország nemzeti ünnepeit a külföldiek számára is értelmezhető módon mutassa be. Január 22-én Veszprém is a magyar kultúra napját ünnepli, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.


[fbcomments]