Közérzet · 2016.04.06.

A magyar kriminalisztika nagy ügye

A kárrendezési alap, amely a Quaestor- és Hungária-kötvényes károsultak kárrendezését végzi, április elsején 12 ezer nullás határozatot juttatott el a Quaestor-károsultak postaládájába. Ez azt jelenti, hogy a 32 ezer Quaestor-károsult közül 12 ezren egyetlen forintot sem kapnak. A károsultak közössége április 7-én 11 órakor újabb országos demonstrációt tart Budapesten, amelyen sok veszprémi károsult is részt vesz.

A Quaestor Károsultak Közössége április 3-án nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnöknek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.


Nyílt levelüket a média képviselőihez, így szerkesztőségünkhöz is eljuttatták. Alábbiakban a nyílt levél rövidített változatát közöljük:

„Nem hagyjuk, hogy törvénytelenül, a törvények kijátszásával, vagy éppen e célból törvényeket alkotva az alapvető jogainkat elvonják, törvényesen szerzett vagyonunkat ellopják! Nem hagyjuk kisemmizni és nyomorba dönteni magunkat!

Követeléseink a következők:

  1. Fizessék ki a jelenlegi második kárrendezési törvény alapján megítélt kárrendezést a törvényben jelenleg is szereplő határidőkkel, de ne mondassák le a károsultakat a további követelésükről!
  2. Ezzel párhuzamosan, de a jelenlegi kifizetéseket nem felfüggesztve módosítsák a második törvényt úgy, hogy az ne tartalmazzon diszkriminatív levonásokat!
  3. Kapjunk Orbán Viktor kijelentésének megfelelően részletes elszámolást!
  4. Hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan hány károsult kapott nulla kárrendezést, és hány az egyéb kártalanítás!
  5. Hozzák nyilvánosságra azt, hogy a nyomozás az egyes Quaestor-cégeknél milyen vagyont talált, illetve a Quaestor-cégek egymás között milyen követelésekkel rendelkeznek! Az 58 milliárdnyi valós kötvény ellenértékének kerülnie kellett valahová a cégcsoporton belül.
  6. Vizsgálják ki a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,8 milliárd forintjának történetét, és azt teljes mértékben hozzák nyilvánosságra! Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, azt a nyomozóhatóság vizsgálja ki, és az érintettekkel szemben lépjen fel, függetlenül azok jelenlegi vagy múltbéli pozíciójától.
  7. Hozzák nyilvánosságra, hogy mely 11 ügyfél esetéről beszélt Ibolya Tibor fővárosi főügyész akkor, amikor azokról az ügyfelekről beszélt, akik állampapírjait a Quaestornál eladták, de a botránytól tartva mégis kifizették őket!
  8. Ne tájékoztassák félre a közvéleményt azzal, hogy megtörtént, vagy éppen a jelen eljárásban megtörténik a Quaestor-ügyfelek kártalanítása! Legyen a tájékoztatás része az is, hogy 12 ezer ügyfél nem kap semmit, és további ezrek olyan keveset kapnának, hogy elfogadhatatlan.

Továbbra is hallatni fogjuk a hangunkat a pénzünk visszaszerzéséért, az alkotmányos jogainkért, a törvény maradéktalan végrehajtásáért! Tudni akarjuk, hogy hol a pénzünk, amelyről azt mondta Ibolya Tibor fővárosi főügyész, hogy tényleg nem pihent a Quaestornál, mivel azonnal ellopták. A magyar kriminalisztika történetének egyik legnagyobb ügyeként jellemezte Ibolya Tibor a Quaestor-ügyet. Ki fogjuk deríteni, hogy a magyar kormány és közintézményei által is megbízhatónak tartott, 25 éve alapított és Superbrands-díjas Quaestorból hova tűnt 210 milliárd forintunk. Ha a hazai jogi környezet nem teszi lehetővé, hogy itthon elérjük a célunkat, akkor külföldön folytatjuk a harcot!”

[stextbox id=”grey”]

Újabb országos demonstráció

A Quaestor Károsultak Közössége csütörtökön, április 7-én 11 órakor újabb országos demonstrációt tart Budapesten, a Demokrácia téren, amelyen sok veszprémi károsult is részt vesz.

[/stextbox]


[fbcomments]