Közérzet / Életmód · 2015.06.05.

A magnetikus erő

Nemre, fajra, felekezetre való tekintet nélkül nő. Végre egy élőlény, amely nem ideológiai alapon létezik, csak úgy van, és még honos itt nálunk, idehaza. Mondhatni, benne van a világban. Amolyan őserő.

Nem érinti az uniós csatlakozás, lepereg róla minden agyament elmélet, nem frontérzékeny, független mindentől és mindenkitől. Mert kérem, a pitypang nő, ha kell, ha nem. Persze jobbára nem kellene, de ezzel nem törődik. Lehet nyírni, tépni, géppel vagy kézzel, vegyszerezni, előre megfontolt szándékkal írtani, felesleges, mert úgyis nő. Gyorsan és ellentmondást nem tűrően.


A szomszéd zsigerből jövő kedvességgel kiabált át néhány hete, hogy nyírjam már le a füvet, mert felvirágzik a kutyatej és aztán átfújja hozzá a szél a rettegett cuccot. Hö, hö – nincs mit szépíteni, ez volt az első reakcióm. Hát igen, lehet, hogy ezért nő a pitypang. Mindenütt, ahol egy parányi lehetősége is adódik rá. Sőt, ambícióit ott is érvényesíti, ahol fizikai és egyéb törvényeink szerint lehetetlen lenne. Nő, a végeláthatatlan emberi akaratosság és ostobaság ellenében. Mert hát lelkiismereti problémává emelni a pitypang szaporodását, azért valljuk be, nem kis tett. Kedves szomszédomat olyan intimitásokba már nem is volt indíttatásom beavatni, hogy tudniillik a fűnyírónk egyszerűen nem is vágja le e bóbitás virágú entitást, szépen otthagyja, legfeljebb lelapítja kissé. Hiába, az eleve elrendelt dolgokkal szemben nincs miért harcolnunk. Ráadásul a pitypangban kétségkívül van valami magnetikusság. Hogy mást ne mondjak, az említett szomszéd kizárólag csak e peckes növény hatására hajlandó megszólítani. És ez jó, elvégre milyen jót társalogtunk.

Oliver Sacks híres neurológus egyik könyvében arról számol be, hogy egy különleges képességekkel megáldott, addig teljességgel beszédképtelen, harmincas éveiben járó autista páciense, miután hosszan sétált a gyógyintézet udvarában, váratlanul megszólalt, s nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott: pitypang.

mar


[fbcomments]