Tech / Egyéb · 2022.08.16.

A legjobb játékvezérlők 

Legyen szó PC-ről, telefonról vagy valamilyen játék konzolról, ma már ezernyi kiegészítő lehetőségünk van arra, hogy a játékélményt tovább erősítsük. Míg korábban a billentyűzet, az egér vagy a kontroller volt az elsődleges vezérlés eszköze, napjainkra sokkal bővebb a választék.

Elég csak bepillantani például a BestMarkt webáruház legmodernebb játékvezérlői közé. Több száz termék közül válogathat az, aki szeretné még élvezetesebbé tenni az otthoni kikapcsolódását. 

Milyen típusú vezérlőt válasszunk?

Sajnos a kérdésre nincs egyértelmű válasz. A játék platformtól függetlenül, szinte bármely vezérlő hasznos lehet, ha többféle játékkal is rendelkezünk. Pontosabban a játék típusa és a végrehajtandó feladat határozza meg, hogy milyen kiegészítő eszköz segít majd annak megoldásában. A legegyszerűbb példa talán a versenykormány és a pedál, hiszen egyértelmű, hogy autós sportokhoz vagy például repülőgép szimulátorhoz a legideálisabb.


Más tekintetben a játékos egyéni igényei befolyásolhatják, hogy mivel szeretné irányítani a játékot. Vannak, akik a joystickre esküsznek, mások a hagyományos kontrollert kedvelik. Nézzük, az egyes típusokra mi a leginkább jellemző!

Joystick

A legtöbb joystick akár 10-12 szabadon programozható gombot, forgatható botkormányt és többállású kalapkapcsolót, esetleg gázkart is tartalmazhat. A gyártók figyelnek arra is, hogy a súlyozott talapzat valóban stabil tartást nyújtson. A botkormányok általában USB kompatibilisek, így csatlakoztatásuk nem okoz problémát. Léteznek olyan speciális, a valóságot leképező joystickek is, amelyeket kifejezetten repülős játékokhoz fejlesztettek. A repülésvezérlő magába foglalja a botot és a gázkart széles kézifékkel, fojtószeleppel. 

Joy-Con

A joy-con speciális vezérlő Nintendo Switchez. Többfunkciós, klasszikus hangulatú, hordozható eszköz, általában analóg karokkal, precíziós D-paddal és nagy vállgombokkal. A legtöbb pár külön-külön és két kézben tartva is használható.

Kormány+pedál

Ez a szett a vezetésen alapuló játékok tökéletes kiegészítője. A vezérlőket a valóság ihlette, a gyártók nagyon figyelnek arra, hogy a vezetés valóságos élményét éljék át a pilóták. 

Gázkar

A modern gázkarok szuper élethű játékélményt biztosítanak. Az eszköz általában mindent tud, és mindent tartalmaz, ami egy repülőgép vezetéséhez szükséges: sebességfék kezelés, lapfékkar, futóműkar vagy éppen rögzítés funkció. 

Vezérlőpanelek

Számos formájú és kiosztású vezérlőpanelek léteznek. A legújabb, sokfunkciós paneleket már kifejezetten a farm szimulátorhoz fejlesztették ki. Sok esetben akár 25 programozható gombhoz rendelhetünk különböző feladatokat. 

És ha mindez még nem lenne elég, jobb, ha tudunk róla, léteznek keypadok, beépíthető kézifékek és kormánykiegészítők sokasága, ha szeretnénk maximálisra emelni és tökéletesíteni a játékélményt.


[fbcomments]