Hasznos / Egyéb · 2023.05.16.

A környezetbarát gerendák hasznossága

Mik azok a környezetbarát gerendák? Mitől lehet őket annak nevezni és ami még fontosabb, milyen célokhoz és feladatokhoz lehet őket tudatosan alkalmazni? A cikkben ennek fogunk utánajárni.

Célzottan megvizsgáljuk, milyen előnyök és hasznossági szempontok miatt érheti meg gondolkodni ezekben az elemekben. Egyúttal az alkalmazás lehetőségeiről is lesz szó. Úgyhogy vágjunk is bele a részletek ismertetésébe!

Mitől lehet egy gerendát környezetbarátnak titulálni?

Mindenekelőtt az a leglényegesebb szempont, hogy a gyártáshoz megújuló alapanyagok felhasználása történjen. Nem nehéz belátni, hogy enélkül elképzelhetetlen a fenntarthatóságra való törekvés.


Ahogyan ez például a Naturica Group környezetbarát gerendáinak kínálatából is jól látszik. Jellemzően fából készült építőelemekről van szó. Amelyek kapcsán szintén fontos, hogy felelősen üzemeltetett FSC minősített erdőgazdálkodásból származzanak. Vagyis minden kivágott fa helyére történjen meg egy új csemete ültetése.

A környezetbarát jelleg komponense még, hogy a gyártás során keletkezett maradékokat tovább hasznosítsák. Akár visszaforgatva, akár biomasszaként, energiatermelésére. Még egy alapvető kritérium, hogy felhasználás során keletkezett hulladék úgy legyen újrahasznosítható, hogy különleges kezelést ne igényeljen.

Miért lehet előnyös a környezetbarát gerendák alkalmazása?

Egyrészt a hő- és hangszigetelés, másrészt a páravédelem miatt. Mivel fából készült gerendákról van szó, így jellemzően tartósak, elvégre a nedvesség mellett a hideg vagy az extrém meleg levegő sem okoz károkat bennük.

Emellett nem megkerülhető faktor az alacsony súly ellenére is kiemelkedő teherbíró képesség. Emiatt viszonylag könnyen mozgatható, hasonlóképp könnyen megmunkálható és összeszerelhető elemekről van szó.

Külön előnnyel ér fel az allergiában szenvedőknek,  hogy a természetes anyagokból készült gerendákban nincsenek egészségre káros adalékanyagok, így a segítségükkel természetes élettér alakítható ki.

Milyen célokat szolgálhat ezeknek a gerendáknak a tudatos használata?

Egészen sokféle mód állhat rendelkezésre, kezdve a padló- és a falszerkezetek építésétől, a faépületek, illetve a lakóépületek bővítésének lehetőségeivel együtt. Egyes speciális változatok pedig főként tetőszerkezetek és födémek építéséhez használhatók.

Sőt, ami még előnyösebb, hogy ezek az elemek a passzívházakhoz is maradéktalanul alkalmasak.  Pláne, ha minősített, hőhídmentes gerendák alkalmazása mellett sikerül dönteni, amelyeknek a segítségével könnyedén építhetőek közel nulla energiaigényű épületek is. Úgyhogy tényleg nemcsak a jövőbe mutató megoldásról van szó, hanem olyan eszközökről, amelyekkel már ma érdemes dolgozni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]